Študenti majú horší prehľad o svojich úsporách než dospelí. Viac ako tretina nesporí

Študenti majú horší prehľad o svojich úsporách než dospelí. Viac ako tretina nesporí Ilustr. foto: 365.bank

Celkovo 43 % študentov nemá prehľad o tom, koľko peňazí si vedia mesačne odložiť. V porovnaní s bežnou populáciou je to takmer o štvrtinu viac ľudí, ktorí netušia, aká suma im mesačne zostane nazvyš.

Ostatní študenti, ktorí sa v tomto smere orientujú lepšie, si vedia odložiť najčastejšie do 50 eur mesačne (41 % študentov). Väčšiu sumu vie usporiť len 16 % mladých.1

V dnešnej dobe je bežné, že študenti popri škole pracujú alebo brigádujú, no prax ukazuje, že vo svojich financiách nemajú prehľad a chýbajú im aj správne finančné návyky. Až 35 % študentov minie všetko, čo v danom mesiaci zarobí. Z tých, čo si z výplaty niečo odložia, má viac ako polovica svoje peniaze doma. Na bežnom účte ich drží 35 % mladých a na sporení ich má uložené tretina študentov.

„Mladí ľudia, na rozdiel od svojich rodičov či dokonca starých rodičov, majú v oblasti sporenia horšie návyky. Napriek tomu, že mnohí majú popri škole aj vlastné príjmy, je pre nich náročné niečo si odložiť. Môže to spôsobovať chýbajúca finančná disciplína a aktívny štýl života, keď investujú peniaze do svojich zážitkov, koníčkov, cestovania, obliekania a viacerí si potrpia napríklad aj na kvalitný telefón či na iné technológie,“ vysvetľuje Linda Valko Gáliková, PR manažérka 365.bank.

Správny prístup k sporeniu by mal byť pritom rovnaký u mladých, ako aj u starších ľudí. Začať šetriť možno už od malých súm, pričom dôležitá je pravidelnosť a platí pravidlo, že najskôr sporíme a potom míňame. Hlavne mladým ľuďom môžu dopomôcť aj automatické typy sporení, ktoré sa spájajú práve s ich výdavkami, pričom každú platbu kartou zaokrúhlia nahor a rozdiel pošlú na sporenie. Takto môžu šetriť aj počas míňania.