Jaromír Jágr založil vlastnú značku - JJ68

Jaromír Jágr založil vlastnú značku - JJ68 Zdroj: jj68byjagr.com

Hviezdny hokejista Jaromír Jágr začal podnikať. Pod vlastnou značkou JJ68 ponúka konopné oleje, potravinové doplnky, kozmetiku a ďalšie produkty. Motiváciou je pre neho možnosť podieľať sa na výrobe. Päťdesiatročný hrajúci majiteľ extraligového Kladna pripustil, že sa novou cestou vydal aj preto, aby zaplnil medzeru po hokeji, až sa rozhodne ukončiť kariéru.

"Keď sa zamyslím nad tým, koľko mám rokov a ako dlho ešte budem hrať, nič iné mi neostáva. Premýšľam, nad tým, čo tú medzeru vyplní. Napadlo ma urobiť vlastnú značku, aby som mohol robiť niečo, čo by ma bavilo," povedal Jágr na dnešnej tlačovej konferencii v Prahe.

"Ako športovec máš veci, ktoré ťa brzdia. Tým najväčším problémom je asi bolesť. Človek premýšľa a hľadá rôzne cesty, ako sa jej zbaviť. Ľudia ti radia, ale nikdy nevieš, či to funguje, alebo nefunguje. Niekto radí studenú sprchu. Ale až niekedy pred troma štyrmi rokmi som prišiel na to, čo v mojom prípade funguje stopercentne,“ uviedol Jágr s tým, že na e-shope (www.jj68byjagr.com) ponúka len produkty, ktoré sám vyskúšal.

"Pre mňa bolo dôležité, že som si ku všetkému povedal: Môžeme ubrať, môžeme pridať, pomôže toto, alebo nepomôže... Tá značka vznikla hlavne preto, aby som k tomu mohol strašne veľa povedať. Korigoval som si to na svoj obraz, povedal dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára. "Mám tam svojich favoritov, ktorých používam dnes a denne. Keď to pomáha mne, tak verím, že by to mohlo pomôcť aj niekomu inému. Tieto produkty mi pomohli hlavne so spánkom. Čo funguje pre mňa, nemusí stopercentne fungovať pre iných ľudí. Prečo to však nevyskúšať?"

Zo svojho okolia má dobrú odozvu. "Skúsili to nielen hokejisti. Športovci, známi aj kamaráti. Chcel som, aby mi povedali, čo cítia. Pre mňa je dôležitá spätná väzba, ale chcel som, aby mali nejakú skúsenosť predtým a možnosť porovnávať," povedal Jágr.

Pôvodne chcel značku, ktorú tvoria jeho iniciály v spojení s číslom dresu predstaviť vo februári, keď oslavoval päťdesiatiny. "Bol by to taký darček k narodeninám, ale vtedy sme neboli ešte pripravení. Nebolo to ešte tak, ako by som si to predstavoval," uviedol.

Značku predstavil v troch radoch - pre vrcholových športovcov, pre aktívnych ľudí a rekreačných športovcov a pre domácich miláčikov.

"Mení sa situácia a konope sa stáva celosvetovo využívanou látkou. Len málo rastlín môže poskytnúť tak komplexný zdroj nutričných látok ako konope. A Česká republika je historicky konopnou veľmocou," povedal František Švejda, odborník na konope a CBD (kanabidiol), ktorý je odborným garantom produktov JJ68.

Pred Jágrom skúsili šťastie v podnikaní aj iní olympijskí víťazi z Nagana. Brankár Dominik Hašek podnikal s oblečením pod značkou Dominator odvolávajúci sa na jeho prezývku. Spoločnosť však kvôli zlým ekonomickým výsledkom skončila. Hašek to následne skúsil s energetickými nápojmi Smarty.

"Každý by bol samozrejme rád, keby sa značka nejako vyvíjala a išla hore, ale pre mňa to nie je to najdôležitejšie. Keby to tak bolo, urobíme obrovský rambál okolo toho, predstavíme namiesto šiestich značiek šesťdesiat a riskneme to. Ale to nie je to, čo som chcel," povedal Jágr.

V blízkej dobe odletí do Severnej Ameriky, kde chce svoju značku propagovať. "Na mieste, kam idem, je veľtrh týchto produktov, takže sa tam zastavím. Ale nebol to hlavný dôvod, je to jeden z viacerých dôvodov, prečo idem do Ameriky," uviedol.