Európsky parlament prijal zakaz greenwashingu a klamlivých informácií na výrobkoch

Európsky parlament prijal zakaz greenwashingu a klamlivých informácií na výrobkoch Reprofoto youtube EU Environment

Európsky parlament schválil smernicu, ktorá zlepší označovanie výrobkov a zakáže používanie environmentálne klamlivých tvrdení. Cieľom smernice, ktorá dnes bola prijatá, je chrániť spotrebiteľov pred zavádzajúcimi marketingovými praktikami a pomôcť im robiť lepšie rozhodnutia pri nákupe.

Zoznam zakázaných obchodných praktík preto doplní o niekoľko problematických marketingových postupov týkajúcich sa environmentálne klamlivých tvrdení.

Cieľom nových pravidiel je jasnejšie a dôveryhodnejšie označovanie výrobkov tak, že sa zakáže používanie všeobecných environmentálnych tvrdení ako „šetrný k životnému prostrediu“, „prírodný“, „biologicky rozložiteľný“, „klimaticky neutrálny“ alebo „ekologický“, ak by boli uvedené bez dôkazu.

Používanie značiek udržateľnosti sa odteraz bude regulovať, a to aj vzhľadom na zmätok spôsobený ich rastúcim počtom a nepoužívaním porovnávacích údajov. V budúcnosti budú v EÚ povolené len značky udržateľnosti založené na oficiálnych systémoch certifikácie alebo zavedené verejnými orgánmi. Smernica okrem toho zakáže tvrdenia, že výrobok má neutrálny, znížený alebo pozitívny vplyv na životné prostredie z dôvodu systémov kompenzácie emisií.

Ďalším cieľom novej smernice je výraznejšie zameranie výrobcov a spotrebiteľov na trvanlivosť výrobkov. V budúcnosti musí byť informácia o záruke viditeľnejšia, pričom sa vytvorí nové, harmonizované označenie, ktoré posilní význam výrobkov s predĺženou záručnou lehotou.

Nové pravidlá tiež zakážu neopodstatnené tvrdenia o trvanlivosti (napríklad, že práčka vydrží 5 000 pracích cyklov, ak to tak za normálnych podmienok nie je), výzvy na nahradenie spotrebného materiálu skôr, než je to nevyhnutné (napríklad v prípade tlačiarenskej farby), a označovanie tovaru za opraviteľný, keď to tak nie je.

„Tento zákon zmení každodenný život všetkých Európanov! Odstúpime od kultúry vyhadzovania, urobíme marketing transparentnejším a budeme bojovať proti predčasnému zastarávaniu tovaru. Ľudia si budú môcť vybrať výrobky, ktoré sú odolnejšie, opraviteľné a udržateľnejšie vďaka spoľahlivým etiketám a reklamám. Najdôležitejšie je, že spoločnosti už nemôžu ľudí oklamať tým, že hovoria, že plastové fľaše sú dobré, pretože spoločnosť niekde zasadila stromy – alebo povedať, že niečo je udržateľné bez toho, aby vysvetlila, ako. Je to veľká výhra pre nás všetkých,“ povedala spravodajkyňa Parlamentu Biljana Borzan.

Smernicu teraz musí schváliť aj Rada, po ktorej sa uverejní v úradnom vestníku. Členské štáty budú mať 24 mesiacov nato, aby ju transponovali do vnútroštátneho práva.