Paška koncert k Novembru zrušil. Polemic, Iné kafe, Majk Spirit odmietli prísť

Paška koncert k Novembru zrušil. Polemic, Iné kafe, Majk Spirit odmietli prísť Foto: Polemic

Veľa umelcov šéfovi parlamentu Pavlovi Paškovi na jeho plánovanom koncerte neostalo, odmietla aj Tublatanka.

 


Pred dvomi dňami Pavol Paška na tlačovej besede oznámil, že oslavy, ktoré na počesť 25 rokov od Novembra chystá Národná rada, zakončí veľkým koncertom na štadióne a zadarmo. Pár dní pred koncertom viacerí umelci účasť zrušili. „Pripravili sme indor koncert na zimnom štadióne, kde budú účinkovať kapely Polmic, Iné kafe, Elán, Tublatanka. Maťo Ďurinda bude určite spomínať na mítingy, ako ozvučoval prvé koncerty," hovoril Paška na tlačovej besede a tešil sa z toho, že na koncerte budú aj skupiny, ktoré majú radi mladí.

Aktuálne odmietli všetci, okrem Vaša Patejdla a Jána Baláža s Elánu.

 Odporúčame aj: Hľadá sa Paškových 100 tisíc lajkov

Z koncertu sa odhlásila v piatok na poludnie skupina Polemic. "Plánovaný koncert Oslava 25.výročia demokracie stal v posledných dňoch mediálnym politickým nástrojom a témou. Naše vystúpenie sme sa preto rozhodli zrušiť kvôli spolitizovaniu tejto akcie," oznámila skupina na oficiálnom profile na Facebooku. Zároveň na svojej stránke zdieľa Výzvu umelcom: Nenechajte Pašku zneužiť 17. november.

Majk Spirit odriekol koncert už vo štvrtok."Prijal som pozvanie na vystúpenie k 25. výročiu nežnej revolúcie. Po tom ako získalo toto podujatie zvláštnu energiu plnú zákulisných hier a nadobudlo politické pozadie. Rozhodol som sa, ako slobodný človek, svoju účasť odmietnuť. Neurobil som to na základe výzvy žiadneho z politikov, ale z vlastného presvedčenia a z úcty k sebe a svojim fanúšikom," napísal Majk Spirit a reagoval aj na Richadra Sulíka, ktorý mu radil, aby na koncert nešiel. "Pán Sulík, ďakujem za radu, ale neprosil som Vás o ňu. Keď píšete že som slušný človek, tak nespochybňujte moje hodnoty."

Na koncert nepôjde ani Iné kafe. Ako upozornil web Aktuálne.sk na Facebooku to oznámil aj frontman kapely Vratko Rohoň. Ani Tublatanka.

Zmluvy, týkajúce sa koncertu, zatiaľ Národná rada nezverejnila.

Kancelária Národnej rady v piatok popoludní zrušila


"Pred piatimi rokmi zorganizovala Národná rada SR jedno skvelé hudobné podujatie pri príležitosti osláv 20. výročia 17. novembra v Mlynskej doline za účasti asi 4 tisíc divákov. Aj preto, že krédom 17. novembra ´89 bola túžba po slobodnom pluralitnom parlamentarizme. Túto myšlienku sme sa rozhodli podporiť podobným spôsobom aj teraz, v rámci 25. výročia Nežnej revolúcie. Vzhľadom na hystériu a spolitizovanie tohto koncertu, vyvíjanie tlaku na jednotlivých umelcov zo strany niektorých politikov, extrémistov a radikálov, rozhodli sme sa toto podujatie zrušiť," povedal pre Omédiách.com Pavol Chovanec z Kancelárie NRSR.

Hovorí, že na koncerte nebolo plánované vystúpenie žiadneho politika. "Malo to byť len stretnutie mladých ľudí s kvalitnou a dobrou hudbou a spomienkou na dôležitý medzník v našej histórii. Aj vzhľadom k tomu, že sa v rôznych diskusiách na internete objavujú agresívne vyjadrenia a výzvy k násiliu, ktoré by mohli viesť k bezpečnostným rizikám pre ostatných návštevníkov koncertu, sa toto podujatie konať nebude. Veľmi si vážime študentov a ľudí, ktorí stáli na námestiach a túžili po slobode," píše Chovanec, ktorý sa poďakoval účinkujúcim, ktorí boli ochotní vystúpiť.

"Bohužiaľ sú títo umelci už dva dni vystavení neuveriteľnému tlaku a napádaniu. Zároveň sa chceme ospravedlniť všetkým slušným ľuďom, ktorí sa tohto apolitického koncertu chceli zúčastniť a vyjadriť svoj postoj k 17. novembru," povedal Chovanec, ktorý osobne nahovoril upútavku na koncert, ktorú vysielala TA3 ako mediálny partner koncertu.