Zástupcovia LGBTI odmietajú ísť do diskusií s Alianciou za rodinu

Zástupcovia LGBTI odmietajú ísť do diskusií s Alianciou za rodinu Foto: un.org

Zástupcovia LGBTI komunity vydali vyhlásenie ku kampani pred referendom.

 

 

Minulý týždeň Martin Macko z Iniciatívy Inakosť v rozhovore pre Omédiách.com povedal, že zástupcovia LGBTI komunity neplánuju investovať prostriedky do kampane pred referendom, ale diskusii že sa zúčastnia.

"Ľudia z LGBTI komunity budú pokračovať v argumentácii, účasti na diskusiách a tak ako doteraz aj naďalej budú využívať aj sociálne siete a web na zdieľanie informácií a vysvetlenie postoja k referendu," povedal Macko minulý týždeň.

Dnes zástupcovia LGBTI zmenili názor a vydali toto vyhlásenie: "Referendum od začiatku odmietame, no diskusiu k nemu sme pôvodne vnímali ako príležitosť na vecnú výmenu argumentov a hľadanie všeobecne prijateľného konsenzu. Žiaľ, skutočnosť je taká, že referendum a kampaň okolo neho našu spoločnosť rozdeľujú: spôsobujú konflikty v rodinách, na pracoviskách, nezmyselné hádky medzi priateľmi. Kampaň k referendu podľa nášho názoru znemožňuje slušnú diskusiu a obmedzuje sa len na opakovanie mnohokrát vyvrátených lží a poloprávd. Nechceme byť jej súčasťou a preto nepôjdeme do priamych konfrontácií v médiách s iniciátormi a podporovateľmi referenda. Veríme, že sa demokratická spoločnosť dokáže vyrovnať s hrubou manipuláciou a zavádzajúcou politickou agitáciou a čas na konštruktívnu diskusiu ešte príde."

Pod vyhlásením sú podpísaní: Martin Macko, Jana Jablonická Zezulová – Iniciatíva Inakosť, Romana Schlesinger – Queer Leader Forum, býv. hovorkyňa Dúhového PRIDE Bratislava, Andrej Kuruc – Nomantinels, Christián Havlíček, Romi Kollárik – TransFúzia, Robert Furiel – PRIDE Dúhové Košice.

Zástupcovia Aliancie za rodinu a LGBTI komunity sa minulý rok stretli v diskusii u Štefana Hríba v relácii Pod lampou.