Zamestnanci Amazonu plánujú na Black Friday štrajky v 20 krajinách

Zamestnanci Amazonu plánujú na Black Friday štrajky v 20 krajinách Foto: Facebook Amazon

Zamestnanci americkej spoločnosti Amazon plánujú na zľavovú akciu Black Friday koordinované štrajky vo viac ako 20 krajinách. Chcú okrem iného upozorniť na zlé mzdové podmienky, informoval nemecký odborový zväz Verdi. Nemecko je po Spojených štátoch najväčším trhom Amazonu. Amazon už roky čelí kritike, že zamestnancov zle platí a že musia pracovať v ťažkých podmienkach.

Podľa zväzu sa chystajú posledný novembrový piatok štrajkovať pracovníci v nemeckých strediskách Amazonu v Rheinbergu, Koblencii a v Grabene. Okrem opakovanej štrajkovej akcie v Nemecku sa k ním majú tento rok pripojiť aj kolegovia z ďalšej viac ako dvadsiatky krajín na všetkých kontinentoch, uviedol internetový portál Vice.com.

Hovorkyňa Amazonu pre Českú republiku, Poľsko a Slovensko Miroslava Jozová povedala, že nemá informácie o tom, že by sa štrajk týkal českého alebo slovenského trhu.

Okrem Nemecka a Spojených štátov sa k protestu chcú pripojiť aj zamestnanci Amazonu v Bangladéši, vo Francúzsku, Španielsku, Indii, Taliansku, Británii, na Slovensku, v Turecku, Austrálii, na Novom Zélande, v Mexiku, Kambodži alebo v Juhoafrickej republike. Jozová povedala, že o štrajku na Slovensku nemá žiadne informácie.

"Našim pracovníkom už teraz poskytujeme atraktívne pracovné podmienky, vrátane miezd, benefitov a bezpečného pracovného prostredia. Zákazníkov by sa žiadna taká akcia, ak by sa konala, nemala dotknúť," dodala Jozová.

Iniciatíva #MakeAmazonPay (Prinúť Amazon zaplatiť) chce poukázať na dominantnú úlohu Amazonu v globálnej ekonomike, zasadiť sa o lepšie pracovné podmienky a vyššie mzdy pre zamestnancov. Tí by podľa jej organizátorov mali tiež získať právo vstupovať do odborov. V neposlednom rade iniciatíva bojuje za to, aby Amazon platil svoj spravodlivý podiel na daniach, a presadzuje aj väčšiu udržateľnosť a ochranu životného prostredia.

Amazon patrí k najväčším internetovým predajcom na svete. Za iniciatívou #MakeAmazonPay stojí medzinárodná odborová organizácia pracovníkov v službách UNI Global Union.

"Amazon musí začať platiť! Musí skončiť vyhýbanie sa plateniu daní a absencia tarifných miezd," povedal zástupca nemeckého zväzu Verdi pre maloobchod a zásielkový predaj Orhan Akman.

Firma vlani pri zľavových akciách Black Friday a Cyber ​​Monday (kybernetický pondelok - zľavy sú viac na internete) zvýšila tržby oproti rovnakému obdobiu predchádzajúceho roka o 60 percent na 4,8 miliardy dolárov. V sume pritom nie sú započítané jeho vlastné produkty.

Najnovšie