EK schválila plán Amazonu na prevzatie hollywoodskeho štúdia MGM

EK schválila plán Amazonu na prevzatie hollywoodskeho štúdia MGM

Európska komisia schválila plán amerického internetového obchodu Amazon na prevzatie slávneho hollywoodskeho štúdia MGM za 8,5 miliardy dolárov. Komisia vo svojej správe uviedla, že táto transakcia nepovedie k obmedzeniu hospodárskej súťaže v Európskom hospodárskom priestore.

Amazon oznámil dohodu o prevzatí MGM vlani v máji. Transakcia podniku pomôže v konkurenčnom boji so streamovacími službami Netflix a Disney+, napísala agentúra Reuters.

Prevzatie MGM je druhou najväčšou akvizíciou Amazonu od roku 2017, kedy firma kúpila za takmer 14 miliárd dolárov predajcu potravín Whole Foods. Amazon prevzatím MGM výrazne posilní konkurenčné postavenie svojej vlastnej streamovacej služby Prime Video.

MGM patrí medzi najstaršie hollywoodske štúdiá, prevádzková spoločnosť Metro-Goldwyn-Mayer bola založená v roku 1924, ešte v dobe nemého filmu. Štúdio vlastní množstvo filmov považovaných za klasiku, ako je muzikál Spievanie v daždi, a množstvo známych filmov, napríklad Rocky, Robocop alebo Ružový panter.