Tohtoročné Vianoce budú podstatne drahšie ako vlani

Tohtoročné Vianoce budú podstatne drahšie ako vlani Ilustr. foto: Heureka

Je tu december, počas ktorého Slováci kvôli vianočným sviatkom nakupujú najviac. Decembrové tržby obchodníkov zvyčajne bývajú o desiatky percent vyššie ako počas iných mesiacov. V aktuálnej analýze sa Eva Sadovská, analytička WOOD & Company pozrela na to, ako v závere roka zvykneme nakupovať, koľko si za vianočné nákupy priplatíme a ako pred sviatkami míňať s rozumom.

Najviac míňame v decembri

Posledný štvrťrok je z pohľadu maloobchodu jednoznačne najsilnejším obdobím roka. V období október - december predstavujú tržby maloobchodu až 27 % z celoročných tržieb. Nadpriemerné tržby počas posledného štvrťroka zaznamenávajú takmer všetky oblasti maloobchodu. Záver roka prináša vyššie tržby ale predovšetkým predajcom elektroniky, elektrotechniky, nábytku, hračiek, športových potrieb, ale aj kozmetiky, oblečenia a v neposlednom rade potravín a nápojov. Vyššie tržby zvyknú zaznamenávať aj predajcovia v stánkoch a na trhoch. Na svoje si v závere roka prichádzajú aj e-shopy.

V súčasnosti majú Slováci oveľa viac možností kde a ako nakupovať. V roku 2020 predstavovala predajná plocha obchodov 3,73 mil. metrov štvorcových. Na jedného Slováka tak pripadá približne 0,69 metra štvorcového z plochy obchodu. Za posledné desaťročie sa tak plocha obchodov zväčšila až o približne šesťdesiat percent. Stalo sa tak vďaka pribúdajúcim nákupným centrám, ale aj obchodným reťazcom, ktoré na trh priniesli siete hypermarketov a supermarketov.

Tento rok si za vianočné nákupy potravín a darčekov výrazne priplatíme

Podľa údajov Štatistického úradu SR boli ceny potravín a nealkoholických nápojov v októbri 2022 medziročne vyššie až o 26,1 %. Drahšie ako pred rokom boli najmä oleje a tuky (o 51,1 %), mlieko, syry a vajcia (o 30,0 %), mäso a výrobky z neho (o 27,6 %), chlieb a obilniny (o 27,5 %), ale aj zelenina (o vyše 25,5 %). Za cukor, med, džem a sladkosti sme si priplácali 19,5 %, ryby a morské plody zdraželi o 15,8 % a ovocie o 15,6 %. Odhadujeme tak, že za tohtoročný predvianočný nákup potravín zaplatí slovenská domácnosť cca o 25 - 30 % viac ako vlani.

Z darčekov, ktoré Slováci najčastejšie nakupujú pre svojich blízkych, sú aktuálne drahšie ako pred rokom najmä počítače, výrobky pre osobnú hygienu (o 17,3 %), produkty pre domácich miláčikov (o 16,9 %) a šperky (o 15,5 %). Od 6 až 7,5 % si priplácame oproti minulému roku za mobilné telefóny, oblečenie a obuv, kávovary či bicykle. Za knihy, hodinky, hudobné nástroje či hračky platíme tento rok o 4 – 5 % viac ako vlani. Fotoaparát nás vyjde drahšie o 2,3 %. Hoci žiadne z vybraných druhov darčekov nezlacneli, najmenej si priplatíme za športové vybavenie (0,5 %) a za počítače (0,1 %).

Ako aktuálna ekonomická situácia ovplyvňuje predvianočné nákupy Sloveniek a Slovákov?

Spotrebitelia sú v tomto roku svedkami vysokej inflácii, ktorá z mesiaca na mesiac láme rekordy. Obavy z ďalšieho zdražovania (tesnejšie pred Vianocami) môžu byť dôvodom, prečo sa Slováci pustili do vianočných nákupov skôr ako vlani alebo prečo si viac nákupy rozkladajú v čase.

V tomto roku dosiaľ Slováci nakupovali v obchodoch viac ako vlani a to aj napriek rekordne vysokým cenám. Dôvodom je fakt, že kamenné prevádzky sú otvorené. Zároveň na nákupy míňali tzv. „vynútené úspory“ – teda finančné prostriedky, ktoré si počas lockdownov z predchádzajúcich 2 rokov ušetrili (efekt odloženej spotreby).

Na druhej strane pre mnohé domácnosti je aktuálne zdražovanie doslova devastačné. V ich prípade už pri nákupoch dochádza k šetreniu, uprednostňovaniu nevyhnutných tovarov pred luxusnejšími či lacnejších pred drahšími. Ide predovšetkým o nízkopríjmové domácnosti, domácnosti nezamestnaných, jedného rodiča s deťmi či domácnosti s telesne znevýhodnenými členmi.

December nie je len mesiacom nákupov, ale aj odpadov

Vyššia spotreba obyvateľstva v súvislosti s vianočnými sviatkami ide ruka v ruke aj s rastúcou produkciou komunálneho odpadu. Takmer z každého zakúpeného tovaru totiž vzniká skôr či neskôr v nejakej podobe odpad. Odhadujeme, že práve počas decembra Slováci v priemere vyprodukujú 45 kg komunálneho odpadu na osobu.

Prečo vo vianočnom období vytvárame viac odpadu a čo môžeme urobiť, aby tomu tak nebolo?

• Prvý a zároveň najčastejší odpad je obal. Vo vianočnom období, v snahe prekvapiť našich blízkych, tak darčekovo balíme už aj to, čo je raz zabalené.
• Z potravín vzniká odpad navyše prípravou jedál v kuchyni, nedojedením potravín alebo taktiež ich vyhodením do smetnej nádoby kvôli expirácii dátumu spotreby.
• V odpadových nádobách časom končia aj rôzne opotrebované alebo poškodené predmety.

Odporúčame preto aj v súvislosti s vianočnými sviatkami nakupovať s rozumom, čo v praxi nemusí byť vôbec zložité. Na začiatok stačí napísať si nákupný zoznam, použiť vlastné nákupné tašky, darčeky baliť do obalov, ktoré sa dajú opakovane použiť a pri príprave štedrovečerného stola to príliš nepreháňať a navariť iba toľko, koľko domácnosť dokáže skonzumovať.

Kvôli sviatkom sa nezadlžujte!

Mnohí Slováci sa dopúšťajú v súvislosti so sviatkami jednej veľkej chyby - kvôli (pred)vianočným nákupom sa zadlžujú. Vianočné sviatky sú tu v rovnakom čase každý rok a mali by sme na ne myslieť už v predstihu. V prípade potreby odporúčame, aby si spotrebitelia popri pravidelnom vytváraní finančnej rezervy každý mesiac odkladali bokom aj finančné prostriedky určené práve na sviatky a nákupy s nimi spojené.

Eva Sadovská, analytička WOOD & Company

Najnovšie