PRIESKUM: Vieme, aké tradičné chute sú favoritmi Slovákov. Číslom 1 je bryndza, ako dopadli ďalšie potraviny?

PRIESKUM: Vieme, aké tradičné chute sú favoritmi Slovákov. Číslom 1 je bryndza, ako dopadli ďalšie potraviny? Foto: BILLA

Keď sa povie tradičný slovenský produkt, drvivej väčšine ľudí ako prvá napadne bryndza. Niet sa čomu čudovať, veď tento syr má v slovenskej gastronómii hlboké korene. Spoznáte v najnovšom prieskume o konzumácii tradičných slovenských výrobkov aj vaše chute?

Slovenskú kuchyňu si bez nej nevieme predstaviť – servírujeme ju so zemiakovými haluškami a slaninou, je základom poctivej domácej nátierky a už sa s ňou nebojíme ani experimentovať. Bryndza je bežnou súčasťou menu v našich domácnostiach, čo potvrdzuje aj najnovší prieskum*. Ten zistil, že tradičná pochúťka z ovčieho mlieka chutí 8 z 10 ľudí. „Obyvatelia Slovenska na bryndzi najviac oceňujú autentickú, nezameniteľnú chuť a najčastejšie si ju spájajú s bryndzovými haluškami. Ľudí, ktorí ju nikdy neochutnali, je na Slovensku podľa nášho prieskumu len 8 %,“ uviedol Marek Kravjar, hovorca BILLA Slovensko, ktorá bryndzu predáva aj pod privátnymi značkami Chute Slovenska, BILLA Premium či Clever.

Hoci je bryndza pre väčšinu opýtaných najtradičnejším slovenským produktom a pochutnávame si na nej už dlhé generácie, jej pôvod nie je na našom území. V 14. – 15. storočí sme ju spoznali vďaka Valachom, pastierskemu etniku prevažne rumunskej národnosti. „Valasi prišli na pozvanie vtedajších zemepánov a priniesli so sebou špeciálne plemeno oviec – valašky. Tieto ovce mali hustú, kvalitnú vlnu a boli odolnejšie voči vplyvom počasia, preto sa využívali na sezónne pasenie na stráňach horských a podhorských oblastí Slovenska. Bryndza je názov pre ovčí syr, ktorý Valasi tlačili do ovčích čriev,“ vysvetlila historička a etnologička Katarína Nádaská. Ozrejmila tiež, že pôvodným slovenským národným jedlom v pravom zmysle slova sú obilninové kaše z prosa, pšenice, raže či ovsa, ktoré sa pripravovali naslano i nasladko. Na našom území sa už oddávna pestovala aj zelenina – napríklad kapusta, kvaka, cibuľa, mrkva alebo kaleráb, zo strukovín zas fazuľa, bôb či šošovica.

V hlavnej úlohe syry

Na Slovensku dnes okrem bryndze nedáme dopustiť ani na ďalšie druhy syrov, vyplýva z prieskumu o konzumácii tradičných potravín, ktorý exkluzívne pre BILLA Slovensko pripravila agentúra 2muse. Urobila tak pri uvedení novej privátnej značky Chute Slovenska, ktorá v súčasnosti ponúka takmer 200 produktov vyrábaných na Slovensku a mnohé z nich majú potvrdený minimálne 75 % podiel surovín domáceho pôvodu. Podľa prieskumu chutia korbáčiky, parenica a oštiepok trom štvrtinám ľudí. „Polovica respondentov si myslí, že nám v zahraničí môžu tieto syry závidieť. Zároveň všetky tri patria do prvej päťky produktov, ktoré by podľa respondentov dokázali preraziť za hranicami Slovenska. Na korbáčikoch ľudia vyzdvihujú najmä lahodnú chuť, ale tiež ich praktickosť, pretože je možné dať si ich ako súčasť raňajok a olovrantu, prípadne večer ako slanú maškrtu,“ hovorí Marek Kravjar. Prieskum tiež ukázal, že zo slovenských produktov nám chutia aj oblátky s arašidovou náplňou, nealko nápoj z hroznového muštu či nealko nápoj kolového typu, ktorý síce považujeme za svoj, no v skutočnosti je jeho pôvod za riekou Moravou. Zaujímavosťou je, že zo slovenských chutí máme najmenej radi alkoholické nápoje ako borovičku a víno. Neoslnila ani tradičná cukrovinka zo sóje – ochutnala ju len polovica opýtaných a iba tretine z nich tento produkt chutí.

* Exkluzívny kvantitatívny prieskum pre spoločnosť BILLA zrealizovala a vyhodnotila agentúra 2muse. Zber dát prebiehal od 8. do 13. 8. 2024 metódou on-line panelu na reprezentatívnej vzorke 306 respondentov populácie Slovenska vo veku od 18 do 69 rokov, ako aj na vzorke 206 Slovákov, ktorí žijú alebo žili v zahraničí.

Najnovšie