Lidl, Kaufland, Billa, Tesco? Kde Slováci najradšej nakupujú?

Ilustr.foto: Profesionáli JOJ Ilustr.foto: Profesionáli JOJ

V porovnaní s minulosťou si podľa prieskumu polepšil Lidl, naopak pohoršilo si Tesco.

 

 

Agentúra TNS Slovakia zisťovala, v ktorých predajniach sa najvýhodnejšie nakupuje, najlepšie orientuje, prípadne ktoré predajne ponúkajú najčerstvejšie výrobky.

Podľa prieskumu, Slováci sú presvedčení, že najvýhodnejšie nakúpia v Kauflande. Myslí si to tretina obyvateľov Slovenska, hlavne muži, ľudia vo veku 40-49 rokov, ľudia z miest s počtom obyvateľov 20 000 – 100 000 a obyvatelia Košického kraja. P
odľa necelej tretiny ľudí (31%) sa najvýhodnejšie nákupy robia v Lidli, ktorý si v porovnaní s minulými rokmi mierne polepšil. Naopak, v porovnaní s minulosťou si pohoršilo Tesco. V súčasnosti len 15% spotrebiteľov tvrdí, že ich rovnaký nákup vyjde najvýhodnejšie práve v tomto obchodnom reťazci.

TNS Slovakia, máj 2015, N = 1000

Lidl (38%) a Kaufland (35%) patria zároveň medzi tie obchodné reťazce, kde Slováci najradšej nakupujú. Je to aj kvôli tomu, že si myslia, že práve v týchto reťazcoch sa dajú urobiť najvýhodnejšie nákupy. A tiež kvôli orientácii v predajni, personálu či celkovej atmosfére predajne. V sieti Tesco rada nakupuje necelá tretina (29%) ľudí. Výrazne menej ľudí 18% chodí rado aj do predajne Coop Jednota a 12% do Billy.

TNS Slovakia, máj 2015, N = 996, respondenti mohli uviesť viacero odpovedí

Medzi najdôležitejšie atribúty, na základe ktorých si spotrebitelia vyberajú obchodný reťazec, patria: prijateľné ceny (86%), čerstvosť (85%) a kvalita produktov (83%) a čistota predajne (79%). Privátne značky obchodných reťazcov sú dôležité len pre približne tretinu (38%) zákazníkov.

Prieskum realizovala agentúra TNS Slovakia prostredníctvom internetu. Vzorka 1 000 respondentov je reprezentatívna pre populáciu Slovenska vo veku 18 a viac rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, veľkosti miesta bydliska a kraja. Terénna fáza výskumu sa uskutočnila v máji 2015.

Najnovšie