Gustáv Murín má v RTVS ďalšiu reláciu, tentokrát úplne novú

Gustáv Murín má v RTVS ďalšiu reláciu, tentokrát úplne novú Reprofoto: INTV

Kým vedenie RTVS robí čistky v spravodajstve, odkiaľ musia odísť skúsení redaktori, pre obľúbenca konšpirátorov vytvorilo priestor v dvoch existujúcich reláciách a najnovšie má v RTVS aj novú vlastnú reláciu.


Pred niekoľkými týždňami vyvolala verejné pobúrenie informácia, že do RTVS nastupuje Gustáv Murín, ktorý píše do konšpiračného časopisu Zem a Vek.

„Stane sa jedným z autorov podkladov pre relácie Euroskop a Spektrum na Rádiu Slovensko,“ povedala vtedy hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Murín tak nastúpil na miesto po Jánovi Mečiarovi a stal sa jedným zo spoluautorom relácie Spektrum. S Jánom Mečiarom RTVS ukončila spoluprácu.

Viac: V RTVS nečakane skončil Ján Mečiar, na jeho miesto prišiel Murín - obľúbenec konšpirátorov

Nie je to však všetko. Gustáv Murín dostal ešte jednu príležitosť. Autorsky pripravuje novú reláciu Senior-klub  a aj ju moderuje spolu s herečkou Božidarou Turzonovovou.

Prvý diel odvysielala RTVS 25. apríla. Murín si do relácie vsunul aj promo vlastnej knihy, ktorá je odmenou pre poslucháčov.

Hovorkyňa RTVS túto reláciu priznala až dnes. "V Rádiu Regina na relácii Seniorklub, kde pripravuje témy, redaktorsky ich spracováva vrátane rozhovorov s hosťami. Relácia sa vysiela raz za tri týždne," napísala pre Omédiách.com.

Murín je obľúbeným autorom konšpiračných webov. O Jánovi Kuciakovi napísal, že nebol investigatívnym novinárom, na organizátorov protestov podal trestné oznámenie, myslí si, že je za nimi cudzia moc.
O nežnej revolúcii Murín tvrdí, že ju zorganizovali „profesionáli z ŠtB”, zárodky organizovaného zločinu pripisuje cez amnestie výlučne Havlovi. V minulosti písal do mečiarovského denníka Koridor.

Na Facebooku Murín zdieľa príspevky z rôznych slovenských aj českých dezinformačných webov, býval hosťom konšpiračných webov ako Slobodný vysielač či niekdajšej INTV v relácii Informačná vojna Norberta Lichtnera, je autorom košpiračného časopisu Zem a Vek.

V najnovšom čísle Zem a Vek pripravil Tému mesiaca:

Reprofoto zo Zem a Vek

Murín pracoval pre RTVS aj za Václava Miku. Napísal scenár seriálu Mafiáni, na ktorom spolupracoval napríklad aj Milan Žitný, či Peter Tóth.

Hoci Európska komisia vydáva inštrukcie, ako sa postaviť voči šíriteľom dezinformácií a konšpirácií, štát prispieva na príručky a mnohé médiá majú rubriku - ako bojovať proti šíriteľom dezinformácií, RTVS s nimi problém nemá, práve naopak, poskytuje im priestor vo vysielaní.