EK navrhla vytvorenie kódexu proti dezinformáciám

EK navrhla vytvorenie kódexu proti dezinformáciám Známy hoax, ktorý sa šíril na Facebooku

Európska komisia dnes v rámci boja proti falošným správam na internete navrhla vytvorenie únijného kódexu pre nakladanie s dezinformáciami.

 

Chce tiež podporiť vznik európskej siete nezávislých overovateľov správ a podniknúť kroky, ktoré majú povzbudiť kvalitnú žurnalistiku a šíriť mediálnu gramotnosť. Svoje návrhy dnes komisia predstavila v Bruseli.

"Dezinformácie ako nástroj ovplyvňovania politiky nie sú žiadnou novinkou," uviedol eurokomisár pre digitálny trh Andrus Ansip. Nové technológie, predovšetkým tie digitálne, podľa neho rozšírili dosah dezinformácií cez online prostredie, čo môže ohroziť demokraciu aj spoločnosť v Európe.

Odporúčame aj: Milan Lasica k hoaxom: Je to istý druh mediálneho terorizmu

Komisia tiež vyzvala všetky zúčastnené, najmä internetové platformy a sociálne siete, aby konali podľa spomenutého akčného plánu zameraného na spoločný európsky prístup. "Budeme pozorne monitorovať pokrok, a ak sa ukáže, že výsledky sú neuspokojivé, do decembra navrhneme ďalšie kroky, vrátane opatrení regulačného charakteru," uviedla komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová.

Kódex nakladania s dezinformáciami by podľa EK mali online platformy vytvoriť do júla. Jeho cieľom má byť okrem iného zabezpečenie transparentnosti sponzorovaného obsahu, predovšetkým politickej reklamy, a obmedzenie možnosti takúto reklamu zacieliť na konkrétnych užívateľov. Kódex má tiež pomôcť transparentnejšie informovať o fungovaní algoritmov, umožniť ich overenie treťou stranou a uľahčí používateľom objavovať rôzne zdroje informácií. Jeho zmyslom má byť tiež zavádzanie krokov na identifikáciu a odstraňovanie falošných účtov.

Odporúčame aj: Blaha šíri hoax, že Denník N napísal, že na proteste v Bratislave bolo 10 miliónov ľudí

Navrhovaná nezávislá európska sieť overovateľov informácií by si podľa EK mala stanoviť jednotnú pracovnú metódu, zdieľať informácie o osvedčených postupoch a usilovať sa o čo najvyšší počet opráv chybných faktov v správach v celej únii.

Komisia chce takisto podporiť zvyšovanie mediálnej gramotnosti, a tým aj kritický prístup k internetovému obsahu. Napríklad školy majú v tomto smere dostať vzdelávacie materiály.