Z rádia Aktual, ktoré riadi Zuzana Martináková, odišlo viacero ľudí

Z rádia Aktual, ktoré riadi Zuzana Martináková, odišlo viacero ľudí Reprofoto FB Radio Aktual

Presne pred rokom Martin Lengyel spustil s veľkými ambíciami spravodajské rádio. Prešiel rok, rádio opustilo mnoho redaktorov, obmenilo sa viackrát vedenie a chystajú sa aj programové zmeny.

 

Ešte v lete, keď odišla šéfka rádia Tamara Valková, Lengyel pre Omédiách.com povedal, že generálnym manažérom rádia bude Tomáš Karpel a šéfredaktorom Martin Hílek. Rádio za krátko začala riadiť Zuzana Martináková. Generálnou riaditeľkou rádia sa stala na začiatku roka, čo rádio oficiálne nepromovalo. Martináková, okrem toho, že riadi rádio, má v ňom svoju dennú talkšou, poslednou dobou pripravovala aj popoludňajšiu debatu. Keďže jej relácie sa aj reprízujú, Martináková zapĺňa podstatnú časť vysielania.

Bývalá podpredsedníčka SDKÚ a neskôr predsedníčka Slobodného fóra kandidovala aj za prezidentku. Pred dvoma rokmi bola poradkyňou poslankyne Sme rodina Petry Krištúfkovej. V roku 2010 kandidovala s Borisom Kollárom do parlamentu za novú stranu Únia. Jej manžel Marián Bednár bol poradcom Roberta Fica a podľa našich informácií radí aj súčasnému premiérovi Petrovi Pellegrinimu. Druhý poradca premiéra Michal Hlaváč mal zas spoločný projekt s Martinom Lengyelom, majiteľom rádia, na webe stále ponúkajú služby pre politikov.

„Zuzana riadi rádio už pol roka a teší ma, že je pod jej vedením objektívne a vyvážené,“ povedal pre Omédiách.com Lengel.

Pamätný je kamarátsky rozhovor Martinákovej s Robertom Ficom, keď ešte bol premiér. Fico, ktorému robil poradcu manžel Martinákovej, si povedal v talkšou čo chcel, porozprával o svojich plánoch, kritizoval koho chcel, spomenul hlúpych novinárov. Redaktorka mu nijak neoponovala, nedávala žiadne kritické otázky.

Hoci robí aj debaty s rôznymi politikmi, na minulé či súčasné svoje väzby vo vysielaní neupozorňuje.

Mnohí ostali z vývoja v rádiu sklamaní

Z pôvodného tímu redaktorov a pracovníkov rádia ostalo torzo. Minulý rok z rádia odišla moderátorka Marta Jančkárová a novinár Robert Kotian.

Odchody pokračovali v tomto roku. V rádiu skončili moderátori Katarína Žitniaková, Valér Ferko a Tomáš Durček. Najnovšie končia aj správari - Pavol Pirohár, Martina Karlíková.
V rádiu skončil aj editor Igor Zemanovič ale aj zvukárka Andrea Görnerová, obaja idú do RTVS.

Viacerí, ktorých sme oslovili, sú z vývoja v rádiu sklamaní. Sťažujú sa na nesplnené sľuby, nekomunikáciu, či neprofesionálne vedenie rádia. „Úspech každej fungujúcej firmy a teda aj média závisí od kompetencie, odbornosti a spôsobu jednania manažmentu so svojimi ľuďmi. Rádio Aktual je pre mňa skončená kapitola, a som rád, že je už za mnou,“ povedal pre Omédiách.com moderátor Ferko, ktorý pracuje už pre Markízu.

„Odchody a príchody sú bežná vec v živote firiem, niekde viac a niekde menej. Celkovo v rádiu pracujú kvalitní novinári, ktorí vedia robiť svoju prácu,“ povedal Lengyel. K programovým plánom sa zatiaľ nechcel vyjadrovať. Podľa informácií Omédiách.com rádio pravdepodobne zmení večerné vysielanie. Od 22:00 do rána nebude vysielať spravodajstvo ale hudbu.

Pamätný je kamarátsky rozhovor Martinákovej s Robertom Ficom, v ktorom si Fico ešte ako premiér hovoril čo chcel, nepadla žiadna kritická otázka. Začína približne o 4:00: