V živom vysielaní v Brazílii sa pobili známi novinári (VIDEO)

V živom vysielaní v Brazílii sa pobili známi novinári (VIDEO) Reprofoto youtube

Brazílsky novinár Augusto Nunes, naklonený krajne pravicovému brazílskemu prezidentovi Jair Bolsonarovi, a americký novinár Glenn Greenwald, ktorý pôsobí v Brazílii a je otvoreným kritikom Bolsonarovej vlády, sa vo štvrtok pobili v naživo vysielanom rozhlasovom programe.

 

Informoval o tom dnes denník The Guardian.

Greenwald je držiteľom Pulitzerovej ceny, ktorú spolu s kolegami dostal za reportáže v denníku The Guardian. Upozorňovali na praktiky americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA), ktorá sledovala komunikáciu miliónov ľudí v USA i vo svete. Dokumenty získal od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

V Brazílii sa stal Greenwald známou osobnosťou, keď publikoval sériu článkov, v ktorých spochybnil legitimitu najväčšieho protikorupčného vyšetrovania v dejinách tejto juhoamerickej krajiny. Jeho články - založené na uniknutých textových správach z mobilných telefónov - výrazne poškodili Bolsonarovu vládu a vyvolali nenávisť voči Greenwaldovi v radoch brazílskej krajnej pravice. Tá ho označila za hackera.

Nunes už skôr kritizoval Greenwaldove rodinné pomery a pýtal sa, kto sa stará o deti, ktoré americký novinár adoptoval spoločne so svojím manželom, brazílskym kongresmanom Davidom Mirandou. "Glenn Greenwald trávi dni na twitteri alebo preberaním ukradnutých správ. David je v metropole Brazílie ... Kto sa stará o deti, ktoré adoptovali? Tým by sa mal zaoberať súd," uviedol Nunes.

Greenwald na Nunesove komentáre reagoval v relácii rozhlasovej stanice Jovem Pan, keď uviedol, že obvinenia zo zanedbávania detí vznesené voči nemu a jeho manželovi je tá najodpornejšia vec, s ktorou sa v živote stretol. "Máme veľa nezhôd týkajúcich sa politiky. Nemám problém s tým, že kritizuje moju prácu, ja tiež kritizujem tú jeho. To, čo urobil, je ale tá najväčšia špinavosť, s ktorou som sa za svoju novinársku kariéru stretol," povedal Greenwald na adresu Nunesa.

V hádke potom americký novinár opakovane nazval Nunesa zbabelcom a Nunes ho nakoniec udrel do tváre. Po niekoľkých ďalších vzájomných šťouchancoch novinárov od seba odtrhli zamestnanci rozhlasu. Greenwald sa im potom ešte raz vytrhol v snahe zasadiť Nunesovi ranu päsťou.

Na ostro rozdelenej brazílskej politickej scéne zodpovedali reakcie na incident príslušnosti k jednotlivým stranám. Ľavicový politik Ciro Gomes, ktorý v roku 2018 neúspešne kandidoval na prezidenta, označil Nunesa za "zberbu". "Je ohováračský, agresívny a obhajuje tie najhoršie hodnoty skorumpovanej pravice," uviedol Gomes.

Dvaja synovia prezidenta Bolsonara naopak vyjadrili Nunesovi podporu. Kongresman Eduardo Bolsonaro na twitteri napísal, že Nunes "legitímne bránil svoju česť".

Greenwald neskôr na sociálnych sieťach označil Nunesov útok za homofóbny a nebezpečný. "Milióny Brazílčanov a ľudí na celom svete ... majú tiež deti a obaja rodičia pritom pracujú, pretože to z finančných dôvodov potrebujú a pretože to chcú ... ale on kritizuje len nás," uviedol.