Budova rozhlasu sa dostala medzi 12 najbizarnejších stavieb socializmu na svete

Budova rozhlasu sa dostala medzi 12 najbizarnejších stavieb socializmu na svete Foto: Omédiách.com

Nemilý darček dostala k 30. narodeninám obrátená pyramída, v ktorej sídli Slovenský rozhlas.

 


Americký web Business Insider zverejnil rebríček 12 najabsurdnejších stavieb z čias socializmu, ktoré aj po páde socializmu stále stoja. Medzi ktoré zaradil budovu riaditeľstva Banky Gruzínska v Tbilisi, Hotel Forum v poľskom Krakove, cirkus v moldavskom Kišiňove, sanatórium Družba v ukrajinskej Jalte aj budovu Slovenského rozhlasu (RTVS).

 

Banka v Tbilisi Matt Bateman, Flickr

Hotel Forum v Krakove Foto: Blažej Pindor Wikipedia

Okrm nich je tam aj Ruský štátny vedecký ústav pre robotiku a technickú kybernetiku v Petrohrade, Hotel Salut v ukrajinskom Kyjeve a niekoľko pamätníkov, napríklad pamätník na vrchu Buzludzha v Bulharsku. Rebríček si všimol web bratislava.dnes24.sk.

Všetky stavby rebríčka sú na stránke Business Insider

Foto: Ľuboš Houška

Budova Slovenského rozhlasu patrí k prvým oceľovým budovám na Slovensku. Je spoločným dielom architektov Štefana Svetka, Štefana Ďurkoviča a Barnabáša Kisslinga. Projekt vznikol v roku 1967. Stavba bola dokončená až v roku 1983 podľa projektu architektov Štefana Svetka, Štefana Ďurkoviča a Barnabáša Kisslinga. Jadro budovy tvorí železobetónový pylón. Okolo neho je oceľová konštrukcia, ktorá vytvára obrátenú pyramídu. Konštrukčná výška budovy je 61 metrov a spolu s anténou dosahuje takmer 80 metrov.