Číňanov pobúril reklamný spot Dolce & Gabana, bojkotujú ich výrobky

Číňanov pobúril reklamný spot Dolce & Gabana, bojkotujú ich výrobky Reprofoto youtube D&G

Z čínskych e-shopov zmizli po reklamnom spote produkty D & G.

 

Mnoho čínskych e-shopov stiahla zo svojich webov produkty talianskeho módneho domu Dolce & Gabbana (D & G) v reakcii na sériu reklamných spotov tejto značky, ktorú čínske celebrity na sociálnych médiách označili za rasistickú. Číňanka sa v nich pokúša paličkami konzumovať talianske pokrmy - pizzu, špagety či sicílske cannoli. D & G v nich lákala na plánovanú módnu prehliadku v Šanghaji, tú však neskôr zrušila. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozhorčenie umocnil komentár pôvodom údajne z Instagramu návrhára značky Stefano Gabbana, ktorý tiež koloval po čínskom internete. Gabbana v ňom hovorí o "špinavej, smradľavej a nevzdelanej čínskej mafii" a pridáva nelichotivý emotikon. Módny dom neskôr oznámil, že sa do návrhárovho instagramového účtu aj účtu značky niekto nabúral.

Čínski zákazníci zaplatia v rámci celého sveta cez tretinu výdavkov za luxusný tovar a čím ďalej častejšie si tieto produkty kupujú skôr na domácom trhu ako počas zahraničných ciest.

Hoci sa značka D & G pokúša v Číne viac presadiť, nejde o prvý faux pas, ktorého sa tu dopustila. Naposledy módny dom vzbudil rozhorčenie na sociálnych sieťach reklamami, ktoré ukazovali temné stránky čínskej každodennosti.
Návrhári sa za spornú reklamu ospravedlnili.
"Ospravedlňujeme sa za nedorozumenie," uviedli Dolce a Gabbana vo videu, v ktorom uisťujú, že boli vychovaní k rešpektu k rôznym kultúram a že Čínu a jej kultúru milujú. Na záver povedia "prepáčte" v mandarínštine.