Reklama štátnej pošty s homosexuálnym Otcom Vianoc vyvolala v Nórsku nadšenie (VIDEO)

Reklama štátnej pošty s homosexuálnym Otcom Vianoc vyvolala v Nórsku nadšenie (VIDEO) Reprofoto youtube Posten

Mnohé firmy na Vianoce pripravujú originálne sviatočné reklamy, v Nórsku tento rok oslavuje nečakaný úspech reklama nórska štátna pošta. Otec Vianoc, postava ktorá v Škandinávii rozdáva darčeky, sa v nej bozkáva s iným mužom a spoločne oslavujú Štedrý večer. Pošta tým chcela pripomenúť 50 rokov od povolenia partnerstiev osôb rovnakého pohlavia. Na reklamu upozornila stanica BBC.

 

Spot ukazuje, ako prešedivený muž trávi každý rok sviatky s rodinou svojej sestry a na Štedrý večer sa vždy krátko stretne s fúzatým mužom v červenom kabáte, ktorý k nemu dorazí komínom. Jeden rok však mužovi prinesie darčeky poštová doručovateľka. Otec Vianoc sa potom objaví uprostred obývačky a svojho hostiteľa pobozká. Reklamu videli len na YouTube takmer dva milióny ľudí.

"Chceli sme osláviť 50-té výročie od zrušenia zákona zakazujúceho vzťahy osôb rovnakého pohlavia," hovorí Monica Solbergová, marketingová riaditeľka poštovej spoločnosti Posten. "Rozsah odozvy nás prekvapil. Čakali sme istú reakciu, ale rozhodne nie takú," dodala.

V niektorých častiach sveta táto reklama vyvolala kontroverzie, časť verejnosti odsudzuje sexualizáciu vianočného idolu, iným vadí, že je v reklame neverný pani Klausovej. V Nórsku bola reklama prijatá pozitívne, čo svedčí o progresívnom postoji nórskej spoločnosti k sexuálnym menšinám, píše BBC.

Až do roku 1972 bola homosexualita v Nórsku trestným činom, manželstvá párov rovnakého pohlavia severská krajina schválila o 21 rokov neskôr. K popredným obhajcom práv homosexuálov patrila tento rok zosnulá Kim Frieleová. Nórsko jej usporiadalo štátny pohreb, na ktorom sa zúčastnili aj členovia kráľovskej rodiny. Rakvu zdobili dúhové stuhy symbolizujúce homosexuálnu komunitu.