Nórska vláda inzeruje v afganských novinách, aby odradila od cesty do Európy

Nórska vláda inzeruje v afganských novinách, aby odradila od cesty do Európy Reprofoto: aktualne.tv

Nórska vláda si kupuje inzertný priestor vo veľkých afganských denníkoch a uverejňuje tam výzvy odrádzajúce Afgancov od cesty do Nórska.


V upozorneniach okrem iného varuje, že migranti nespĺňajúci prísne podmienky pre udelenie azylu v Nórsku budú "nútene vrátení do svojej vlasti".

"Imigrácia v Nórsku je prísne regulovaná," píše nórska vláda v materiáloch, ktoré boli tento týždeň v dennej tlači - napríklad v anglicky písanom liste Afganistan Times, ale aj v denníkoch v jazyku dárí a vyjdú tam aj v piatok.

Z upozornenia vyplýva, že Afganci, ktorí patria spoločne so Sýrčanmi a Iračanmi k najpočetnejším v terajšej migračnej vlne v Európe, majú minimálnu šancu získať v Nórsku štatút utečenca.

"Ľuďom z bezpečných častí Afganistanu a tým, ktorí dostali právo na pobyt v inej krajine, bude žiadosť o azyl zamietnutá. Ľudia z oblastí, ktoré nie sú považované za bezpečné, môžu byť vrátení do iných častí Afganistanu," píše sa v inzerátoch.

Inzerát obsahuje aj podrobnosti o nedávnom sprísnení nórskej azylovej politiky vrátane zníženia príspevkov pre migrantov v prijímacích centrách, komplikovanejšie udelenie dočasných povolení na pobyt alebo obmedzenie pri zjednocovaní rodín.

S podobnou kampaňou prišlo už skôr napríklad Dánsko, ktoré sa zameralo na libanonskú tlač.