Zara po emotívnej kritike stiahla kampaň, ktorá mnohým pripomínala mŕtvych v Gaze

Zara po emotívnej kritike stiahla kampaň, ktorá mnohým pripomínala mŕtvych v Gaze Foto: Zara

Španielsky odevný reťazec Zara stiahol zo svojich internetových stránok a z aplikácie reklamnú kampaň s figurínami, ktorým chýbali končatiny, a so sochami zahalenými do bielych prestieradiel. Podľa kritikov, ktorí volali po bojkote firmy, reklama pripomínala mŕtvoly v Pásme Gazy, kde v súčasnosti bojuje Izrael s radikálnym palestínskym hnutím Hamas. Informoval o tom dnes denník The Times.

 Odevný reťazec uviedol, že ľutuje "nedorozumenie" ohľadom snímok, ktoré vyvolali silné reakcie na internete a ktoré priniesli výzvy propalestínskych aktivistov k bojkotu kampane. Spoločnosť uviedla, že niektorí zákazníci v nich "videli niečo, čo bolo ďaleko od zámeru pri ich vytváraní".

Podľa spoločnosti Inditex, ktorá vlastní Zaru, bola kampaň súčasťou bežného postupu obnovovania tovaru. K výzvam na bojkot sa nevyjadrila, ale uviedla, že kolekcia s názvom Atelier bola koncipovaná v júli a fotografie boli zhotovené v septembri.

Vojna medzi Izraelom a Hamasom sa začala 7. októbra, keď palestínski ozbrojenci vtrhli na juh Izraela a zavraždili pritom okolo 1200 ľudí. Izraelské bombardovanie a pozemné operácie si v Gaze vyžiadali už vyše 18.400 mŕtvych, uvádzajú miestne zdravotnícke úrady.

Na účte Zary na sociálnej sieti instagram sa objavili desiatky tisíc komentárov k fotografiám, mnohé s palestínskymi vlajkami, zatiaľ čo na sociálnej sieti X sa šíril hashtag "#BoycottZara" (bojkotujte Zaru).

Na jednej z fotografií je zachytená modelka, ako nesie figurínu zahalenú do bieleho plášťa, a na ďalšej je figurína bez rúk. Podľa kritikov pripomínali fotografie mŕtvol v bielych rubášoch v Gaze.

 

Na fotografiách je zrejme zobrazený umelecký ateliér s rebríkmi, baliacim materiálom, drevenými debnami a žeriavmi a asistentmi v montérkach. Zara uviedla, že jediným účelom kampane bolo "predviesť remeselne vyrábané odevy v umeleckom kontexte". Predajca pri uvedení kolekcie 7. decembra uviedol, že bola inšpirovaná pánskou krajčírskou prácou z minulých storočí.

Reakcia podľa britského denníka poukazuje na zvýšenú citlivosť, ktorej medzinárodné značky čelia v čase, keď sa boje v Pásme Gazy zintenzívňujú a kedy silnejú výzvy na bojkot firiem.

Fotografie, ktoré sa v pondelok ráno objavili na domovskej stránke internetového obchodu Zara, už tam dnes neboli.

Nie je to prvýkrát, čo sa reklamná kampaň stala predmetom kontroverzie.

Značka Dolce & Gabbana bola v roku 2018 odstránená z internetových obchodov v Číne, keď kampaň zobrazujúca modelky, ktoré sa snažia jesť talianske jedlo paličkami, miestne celebrity a sociálne médiá odsúdili ako rasistickú. Vlani sa Zara dostala pod paľbu kritiky niektorých Palestínčanov a Izraelčanov, keď šéf miestnej franšízy tohto predajcu v Izraeli usporiadal predvolebnú akciu pre ultranacionalistického politika.