Jedna reklama na vodku je v poriadku, druhá nie

Jedna reklama na vodku je v poriadku, druhá nie

V približne rovnakom období sa v uliciach objavila kampaň dvoch spoločností, ktoré predávajú vodku. Jedna od spoločnosti GAS Familia a druhá od spoločnosti ST Nicolaus – trade.

 

 

Kým prvá je podľa Rady pre reklamu neetická, a to až v troch bodoch etického kódexu, druhá je v poriadku. Na radu prišli sťažnosti na obe.

Viac: Reklama na vodu s dievčatami vo vani je neetická

Citylighty kampane ST Nicolaus - Trade boli tiež po celom Slovensku. V Bratislave hlavne na zastávkach a promovali nové malé balenie vodky Nicolaus. Rada obdržala sťažnosti od viacerých osôb. Sťažovali sa na to, že reklama na alkohol bola na miestach, na ktorých sa bežne pohybujú maloletí. Navyše, podľa sťažovateľov predmetný citylight navádza k nadmernej konzumácii alkoholu, vzhľadom na claim „vždy po ruke".

Podľa arbitrážnej komisie rady sťažnosti nie sú opodstatnené a citylight, za ktorým je agentúra Respect APP, nie je v rozpore s ustanoveniami Kódexu.

Vizuál reklamy podľa rady neprezentuje nezodpovedný postoj ku konzumácii alkoholu a ani nevyjadruje súhlas s jeho nadmernou konzumáciou. „V reklame nie sú zobrazené osoby pri konzumácii alkoholu a reklama ani nezobrazuje osoby v zjavne podnapitom stave. Reklama taktiež spĺňa podmienky, ktoré Kódex kladie na reklamu v prípade komunikácie alkoholických nápojov vo vzťahu k maloletým. S ohľadom na tieto skutočnosti považuje AK RPR za akceptovateľné aj zvolené komunikačné médium," píše rada v rozhodnutí.