Na Pohodu príde aj členka Pussy Riot

  

Zakladajúca členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Marija Aljochinová predstaví na tohtoročnom ročníku slovenského festivalu Pohoda svoj hudobno-divadelný projekt, ktorý vychádza z jej najnovšej knihy Riot Days. Informovali o tom organizátori festivalu.

Predstavenie je zamerané na ruský disent, zneužívanie moci, podmienky v tamojších väzniciach a pracovných táboroch. Zobrazuje tiež najznámejšie protestné akcie členiek kapely.

"Sme hrdí, že máme na Pohode aj členku Pussy Riot, jednoznačne k nám patrí. Ich nekompromisnosť a ľudská konzistentnosť je obdivuhodná," uviedol Michal Kaščák, spoluorganizátor festivalu Pohoda, ktorého tento ročník sa tradične uskutoční na začiatku júla v Trenčíne.

Skupinu Pussy Riot Kaščák prirovnal k undergroundovej kapele The Plastic people of The Universe v komunistickom Československu. "Aj ich tvorba pripadala mnohým nehodnotná, odsudzovaní boli podobne za vulgaritu a protispoločenské postoje," dodal.

Aljochinovú spoločne s ďalšími dvoma členkami Pussy Riot poslal moskovský súd v roku 2012 na dva roky do väzenia za predvolebnej výtržnosti v moskovskej katedrále Krista Spasiteľa. Pätica členiek Pussy Riot vtedy v chráme kričala text piesne Bohorodička, vyžeň Putina, kritizujúci prezidenta Vladimira Putina aj hlavu pravoslávnej cirkvi, patriarchu Kirilla, ktorý podporil Putinovu kandidatúru vo vtedajších prezidentských voľbách. Odvolací súd zmenil jednej z odsúdených punkeriek nepodmienečný trest na podmienečný. Aljochinová a jej kolegyňa Naděžda Tolokonnikovová boli prepustené na amnestiu v čase, keď do odpykania celého trestu im zostávalo len štvrť roka.

Vlani v decembri moskovský súd Aljochinovej zase vymeral trest 40 hodín verejnoprospešných prác za nepovolenú demonštráciu pred sídlom ruskej tajnej služby FSB.