Čech natočil film o názoroch cudzincov v Británii na brexit

 

Jak vnímají cizinci žijící ve městě Lancaster nadcházející odchod Británie z Evropské unie, ukazuje nový krátký film, jehož autorem je český fotograf a počítačový expert Petr Vopěnka. Informoval o tom tamní deník Lancaster Guardian.

Vopěnka se do města na severozápadě Anglie přestěhoval v roce 2015, tedy rok před referendem o vystoupení z EU. Původně chtěl natočit snímek pouze obecně o Lancasteru, postupně ale začal být dokument více o lidech, kteří tam žijí, a jeho převládajícím tématem se stal právě brexit.

Dvaačtyřicetiletý Čech pochází z Prahy a do Lancasteru se přestěhoval kvůli práci pro tamní univerzitu. Nyní nicméně již pracuje z domova pro londýnskou počítačovou firmu. Ve svém snímku vyzpovídal obyvatele Lancasteru, kteří pocházejí z Tchaj-wanu, Jižní Koreje, Itálie, Slovenska, Rakouska či České republiky. Hovoří s nimi o mnohých tématech od místního přízvuku až po lékařskou péči, počasí a samozřejmě brexit.

"Po čtyřech letech jsem to tady docela dobře poznal. Znám většinou cizince, kteří tady žijí, a právě ti budou změnami, které nastanou, nejvíce zasaženi," uvedl otec dvou dětí a autor filmu. Na snímku začal pracovat loni v listopadu a jeho natočení mu trvalo dva měsíce.

"Je to velmi zaujatý film. Chtěl jsem slyšet i názory lidí, kteří hlasovali pro opuštění EU, ale ti nechtěli hovořit na kameru," popsal Vopěnka. "Celkově si tedy lidé, se kterými jsem mluvil, myslí, že vystoupení z EU není dobrý nápad," dodal.