Britská tlač po brexite oslavuje, smútí a pýta sa, čo bude ďalej

Radosť, smútok, neistota aj očakávania zaplnili titulné stránky dnešných vydaní britských novín po tom, čo Británia o polnoci opustila po rokoch sporov Európsku úniu. Euroskeptický bulvárne Daily Express píše o "skvelej novej Británii", ľavicový denník The Guardian opisuje piatok ako deň, "kedy sme povedali zbohom". List Financial Times brexit označil za bezprecedentnú ranu povojnovej integrácii. "A čo ďalej?" pýta sa denník i, ktorý je stručným výberom z hlavných článkov servera Independent.

 

"Dnes sa náš národ prebúdza do budúcnosti mimo EÚ. Povedali nám, že to našu krajinu urobí spravodlivejšou a silnejšou. Kvôli všetkým, ktorí hlasovali pre zotrvanie alebo odchod ... vybudujte teraz Britániu, ktorú nám sľúbili," vyzval na titulke ľavicový bulvárny denník Daily Mirror. Text doplnil fotkou človeka, ktorý pozoruje východ slnka.

Východ slnka sa objavil aj na titulnej stránke euroskeptického bulváru Daily Express, ktorý sa brexitu venuje v "historickom vydaní" hneď na desiatich stranách. "Je to skvelá nová Británia," opisuje denník krajinu, ktorá odišla po 47 rokoch z európskych spoločenstiev.

"Make leave ... not war (odchádzajte ... nebojujte)," parafrázoval na titulnej stránke bulvárny denník The Sun populárne heslo hippies "Make love not war" (Milujte sa, nebojujte). Denník sa na titulnej strane venuje aj piatkovému príhovore premiéra Borisa Johnsona, ktorý predniesol z videozáznamu zverejnenom krátko pred polnocou na twitteri. The Sun vyzdvihuje hlavne Johnsonov sľub, že opäť zjednotí britskú spoločnosť, ktorú niekoľko rokov sporov o brexit vážne rozdelilo.

Denník The Daily Telegraph v prvom vydaní po brexite s odvolaním sa na vládne zdroje tvrdí, že premiér Johnson "pripravuje zavedenie úplných colných a hraničných kontrol na všetok európsky tovar vstupujúci do Británie po brexite". Podľa konzervatívneho denníka tým chce vytvoriť tlak na EÚ pred nadchádzajúcim rokovaním o budúcich obchodných vzťahoch.

"Británia konečne popretŕhala väzby s EÚ," komentuje vývoj denník Financial Times. "Búrlivé" britske členstvo v európskom bloku podľa neho skončilo "bezprecedentnou ranou procesu povojnovej integrácie kontinentu". Johnsonov piatkový prejav označili noviny za "triezvy, ale optimistický".

Bulvárny denníky Daily Mail sa rozhodol venovať hlavnú pozornosť novému typu koronavírusu, ktorý sa z Číny rozšíril už aj do Británie. O brexite sa na titulnej strane zmieňuje jednou vetou v hornom rohu: "Sme vonku."