Minister dostal pokutu za odpratanie piety zabitej novinárky

 

Bývalý maltský minister spravodlivosti Owen Bonnici musí zaplatiť pokutu 1000 eur za to, že nechal opakovane odpratať pietne miesto pripomínajúce zavraždenú novinárku Daphne Caruanaovú Galiziovú. Maltský ústavný súd tento týždeň rozhodol, že tým narušil slobodu vyjadrovania. Informovala o tom agentúra Reuters.

Caruanaová Galiziová, ktorá písala o korupcii na Malte, bola zavraždená v októbri 2017, páchatelia do jej vozidla umiestnili výbušninu. Pohoršenie nad činom vtedy vyjadrili nielen Malťania, ostré reakcie vražda vyvolala po celom svete.

Pietne miesto, plné fotiek, kvetín a sviečok, vzniklo spontánne neďaleko pamätníka pripomínajúceho víťazstvo Malty nad osmanskou ríšou v roku 1565, ktorý stojí v centre Valletty. Podľa blogera Manuela Delia, ktorý na exministra podal žalobu, ho však zamestnanci vlády viac ako dvadsaťkrát upratali a spomienky na novinárku vyhodili.

Súd teraz Bonnicimu uložil pokutu ako náhradu za spôsobenú škodu a "ukradnuté" predmety a nariadil mu, aby zaplatil súdne trovy. Podľa exministra však kvôli pietnemu miestu hrozilo poškodenie oficiálneho monumentu.

Maltský premiér Robert Abela už nariadil, aby bolo novinárkino pietne miesto ponechané bezo zmeny. Sám premiér do úradu nastúpil ešte len tento mesiac po tom, čo jeho predchodca na nátlak verejnosti podal kvôli vražde demisiu.