Manželka Navalného Julija Navalná odcestovala do Nemecka

Manželka Navalného Julija Navalná odcestovala do Nemecka Instagram J.N.

Manželka uväzneného ruského opozičného predáka Alexeja Navalného Julija Navalná odcestovala z Ruska do Nemecka, informovala agentúra Interfax.

Podľa serveru nemeckého týždenníka Der Spiegel dnes večer Navalná pristála na letisku vo Frankfurte nad Mohanom.
Samotná Navalná sa o ničom nezmienila, posledná správa na jej instagramovom účte je týždeň stará. Manželka prominentného kritika Kremľa sa zúčastnila nedávnych protestov za prepustenie svojho manžela a polícia ju neskôr zadržala. Súd jej na začiatku februára vymeral za účasť na nepovolenej demonštrácii pokutu 20.000 rubľov (asi 200 eur). Ku koncu januára bezpečnostné zložky vykonali raziu v byte, kde Navalná žila. Podľa televízie Dožď príslušníci špeciálnych jednotiek vtedy vylomili dvere.

Navalnyj sa od vlaňajšieho augusta liečil v Berlíne po otrave jedovatú látkou zo skupiny novičok. Túto otravu potvrdili západné laboratória aj Organizácia pre zákaz chemických zbraní. Navalnyj tvrdí, že jeho likvidáciu nariadil ruský prezident Vladimir Putin a že sa ho pokúsila odstrániť tajná služba FSB, čo Kremeľ popiera.

Tento rok v januári sa opozičný predstaviteľ vrátil do Ruska, polícia ho zatkla ihneď na letisku a súd na začiatku februára zmenil jeho predtým uložený podmienečný trest v dĺžke 3,5 roka na nepodmienečný. Do výkonu trestu sa započíta doba, ktorou bol opozičný politik v domácom väzení, takže Navalnyj má za mrežami stráviť dva roky a osem mesiacov. Jeho obhajkyňa hneď po vynesení verdiktu oznámila, že sa odvolá.

Uväznenie vyvolalo v Rusku protesty, napriek úradným zákazom vyšli do ulíc mnohých ruských miest desaťtisíce ľudí, polícia proti nim tvrdo zasiahla. Podľa serveru OVD-Info, ktorý sa špecializuje na monitorovanie policajných zákrokov, zadržala cez 11.000 demonštrantov. Západné krajiny žiadajú Navalného prepustenie.

Julija Navalná zostala s manželom počas jeho liečby v Nemecku a vrátila sa do Ruska spoločne s ním 17. januára.