V Rusku končí spravodajský server Newsru.com

Ruský spravodajský server Newsru.com sa dnes - po 21 rokoch existencie - rozlúčil so svojimi čitateľmi, ktorých počet v poslednej dobe dosahoval tri milióny mesačne. Portál pripustil, že končí z ekonomických dôvodov, ale pravé príčiny vidí v politike po roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský Krym a od tej doby sa tiež ustavične zhoršovali vzťahy so Západom aj vnútropolitické pomery v krajine. Server pôvodne vznikol z nezávislej televízie NTV "zničenej" pred dvoma desaťročiami potom, čo ju ovládol plynárenský koncern Gazprom a urobil z nej prokremeľskej stanicu.

 

"Od1. Augusta 2000 do 31. mája 2021 sme sa každý deň snažili v plnom rozsahu, poctivo a profesionálne oznamovať, čo dôležité sa deje v krajine a vo svete," uviedla redakcia. "Prestávame pracovať z ekonomických dôvodov, ale tie sú vyvolané práve politickou situáciou v našej krajine. Po roku 2014 sa stalo jasné, že sa zásadne mení nielen zemepis a zahraničná politika, ale aj domáca ekonomika. Náš obraz dňa sa tak odlišoval od obrázku, ktorému dávajú prednosť štátne médiá, že s nami prestali spolupracovať veľkí zadávatelia reklamy a tí zostávajúci sa začali zvlášť báť v tomto roku, "dodala.

"Stále častejšie sme museli písať o prijímaní reštriktívnych zákonov, ktoré sa kedykoľvek mohli dotknúť nás samých. Stále viac rešpektovaných ľudí a zdrojov pravdivých informácií sme museli označovať za zahraničných agentov a extrémistov. Situácia, aká vznikla v ekonomike a právnom priestore, znemožňuje ďalšiu kvalitnú prácu NEWSru.com," napísala redakcia. "Pre dnešok je to posledná správa. S ľútosťou sa lúčime," dodala.