Šéf WHO varoval pred prehnanými reakciami na koronavírusový variant omikron

Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus dnes uviedol, že nie sú nevyhnutné plošné reštrikcie, ku ktorým sa teraz uchyľujú niektoré krajiny v snahe zamedziť šíreniu nového variantu koronavírusu známeho ako omikron. Opatrenia by podľa neho mali byť racionálne, informovala agentúra Reuters.

"Dobre chápem obavy všetkých krajín, aby ochránili svojich občanov pred variantom, ktorý ešte dobre nepoznáme," povedal Tedros. "Rovnako tak som však znepokojený tým, že niektoré členské štáty zavádzajú tupé a plošné opatrenia, ktoré samy o sebe nie sú podložené dôkazmi, nie sú účinné a ktoré iba prehĺbia nerovnosti."

Variant, ktorý bol prvýkrát zaznamenaný pred týždňom v Juhoafrickej republike, vyvolal celosvetový poplach, viedol k obmedzeniu cestovania a upozornil na rozdiely medzi masívnym očkovaním v bohatých krajinách a nedostatočnou vakcináciou v rozvojovom svete.

Etiópsky šéf WHO vyzval 194 členských štátov, aby sa držali "racionálnych a primeraných" opatrení. Podľa neho stále existuje viac otázok ako odpovedí ohľadom nebezpečenstva variantu omikron, ako aj účinnosti existujúcich vakcín.

Zatiaľ nebolo podľa Reuters hlásené žiadne úmrtie spojené s omikronom, WHO však v pondelok uviedla, že globálne riziko šírenia variantu je veľmi vysoké.

"Ďakujem Botswane a Juhoafrickej republike za také rýchle odhalenie, vytrasovanie a nahlásenie tohto variantu," zdôraznil šéf WTO. "Hlboko ma znepokojuje, že tieto krajiny sú teraz ostatnými trestané za to, že urobili správnu vec," dodal s odkazom na zákazy, ktoré uvalilo mnoho krajín pre cestovanie z niekoľkých štátov južnej Afriky.