Ekvádorská verzia programu Masterchef čelí obvineniu, že použila mäso divokých zvierat

Ekvádorskí ochrancovia zvierat podali sťažnosť na miestnu televíziu kvôli tomu, že v kulinárskej súťaži používala aj mäso divokých zvierat, vrátane krokodílov či žralokov, z ktorých niektoré druhy sú v tejto juhoamerickej krajine chránené.

Informoval o tom denník El Comercio. Podľa neho aktivisti už predtým tiež žiadali televízny kanál Teleamazonas, ktorý ekvádorskú verziu súťaže Masterchef vysiela, aby sa za to verejne ospravedlnil.

"Totálne nás ignorovali. Neodpovedali nám ani na e-mail ani na odkazy, ktoré sme im nechali, preto siahame k tomuto kroku," uviedla Shady Herediaová, hovorkyňa miestneho hnutia ochrancov zvierat MAN. Sťažnosť podali vo štvrtok na prokuratúru v Quite.

Kauza sa týka dielu súťaže zo začiatku januára, kedy mali jej účastníci za úlohu pripraviť jedlo z mäsa kapybary, jeleňa, krokodíla a žraloka. Niektoré z druhov týchto zvierat sú v Ekvádore chránené a za ich lov, predaj aj konzumáciu hrozia až tri roky väzenia, uviedol denník El Comercio.

Združenie MAN uviedlo, že vysielaním tohto dielu televízia "znormalizovala používanie mäsa divokých zvierat" pred stovkami tisíc divákov a konala tak proti ochrane ekosystémov a ohrozených druhov.

Onen diel programu Masterchef Ecuador sa navyše nakrúcal v Kolumbii, takže podľa ochrancov zvierat porušila televízia ekvádorské aj kolumbijské zákony. Na stranu ochrancov zvierat sa postavili aj ministerstvá životného prostredia oboch krajín a tiež kolumbijská prokuratúra oznámila, že začne vyšetrovanie.