Novinár v Ekvádore otvoril poštou zaslaný USB kľúč s výbušninou

Novinár v Ekvádore otvoril poštou zaslaný USB kľúč s výbušninou Ilustr. reprofoto EP

Ekvádorský moderátor Lenin Artieda bol ľahko zranený pri výbuchu drobného zariadenia, ktoré vyzeralo ako USB kľúč. Novinár ho dostal poštou. Incident sa stal v pondelok, keď zariadenie vložil v redakcii do počítača. Informovala o tom dnes BBC. Ide o opakovaný útok na novinársku komunitu v Ekvádore. Štátne zastupiteľstvo tieto prípady vyšetruje ako teroristické činy.

Televízia Ecuavisa, v ktorej redakcii výbuch nastal, "zjavnú zastrašujúcu kampaň proti ekvádorským médiám" odsúdila a na snímkach ukázala zničený laptop, na ktorom Artieda pracoval. "Išlo sa o trhavinu vojenského typu, ale vo veľmi malých kapsuliach," povedal riaditeľ národného forenzného oddelenia. Podľa polície novinár utrpel drobné poranenia, uviedol server televízie Al-Džazíra.

O ďalších dvoch podobných obálkach, ktoré dostali televízne stanice a rádio v Quite, informovala ľudskoprávna organizácia Fundamedios.

"Akýkoľvek pokus o zastrašovanie žurnalistov a slobody prejavu je odporný čin, ktorý by mal byť prísne a spravodlivo potrestaný," uviedla vo vyhlásení ekvádorská vláda. Prezident Guillermo Lasso z rastúceho násilia viní boje drogových gangov o teritoriálnu nadvládu. Ekvádorom prechádza dôležitá trasa obchodu s drogami, ktoré do krajiny putujú zo susedného Peru a Kolumbie a mieria do Európy a Spojených štátov.

V prístavnom meste Guayaquil, kam boli poslané tri z výbušnín, vzrástlo násilie dramaticky. Miestni v tomto druhom najväčšom ekvádorskom meste našli niekoľko bezhlavých tiel, ktoré viseli z mostov pre peších, a v tamojších väzniciach sa udialo niekoľko smrteľných konfliktov medzi súperiacimi gangami.