Jo Nesbo predstavil svoju novú knihu Potkaní ostrov a prezradil zákulisie svojej tvorby

Nórsky detektivkár Jo Nesbo nenosí v hlave dlhodobé plány na svoje knihy. Často sa ráno prebudí s nápadom v hlave a so zvláštnym pocitom, že vďaka myšlienke na vraždu bude mať skvelý pracovný deň. Za výhodu spisovateľskej kariéry považuje to, že môže zostať ráno v posteli o pol hodiny dlhšie, premýšľať a nazývať to prácou. Povedal to na dnešnom stretnutí s novinármi v Prahe, kde predstavil svoju novú knihu Potkaní ostrov a ďalšie poviedky.

Jeho nová kniha prináša päť dystopických príbehov ukazujúcich neďalekú budúcnosť, v ktorej sa zrútila tradičná spoločnosť. "Aj keď to tak nevyzerá, poviedku Krysí ostrov som napísal ešte pred pandémiou," povedal k novinke.

S českými čitateľmi sa naposledy stretol v roku 2015, kedy v Prahe propagoval svoj román Polícia, desiaty diel série s detektívom Harrym Holom v hlavnej úlohe.

Nesbo je známy predovšetkým vďaka svojim knižným thrillerom s detektívom Harrym Holom. Svojrázny kriminalista sa do povedomia čitateľov zapísal hneď svojím prvým prípadom v knihe Netopier. Nesbova prvotina v roku 1997 zaznamenala nevídaný úspech. Jej autor za ňu získal okrem iného Sklenený kľúč, škandinávsku cenu za najlepší kriminálny román. Po Netopierovi nasledovali ďalšie úspešné knihy ako Šváby, Zrada, Snehuliak, Polícia alebo Smäd. Teraz pripravuje pokračovanie s názvom Krvavý mesiac. Jeho diela boli preložené do 35 jazykov a vyšli v 140 krajinách. Alebo je autorom aj niekoľkých samostatných románov, knižiek pre deti s hlavným hrdinom doktorom Proktorom a poviedkových knižiek.

V roku 2015 napísal scenár k televíznemu seriálu Okupácia, ktorý rozpráva vymyslený príbeh o okupácii Nórska Ruskom. "Život napodobňuje umenie. Niekedy sa to, čo spisovateľ napíše o minulosti, môže stať súčasnosťou," uviedol s ohľadom na súčasné dianie na Ukrajine.

Nesbo je pôvodným vzdelaním ekonóm a finančný analytik. Spočiatku pracoval ako maklér a novinár. Dokázal sa ale presadiť aj ako futbalista. Popri drsných kriminálnych príbehoch je v jeho knihách mnoho narážok na pop kultúru, najmä filmy a hudbu.