Súd dnes uznal Andreja Kisku vinným

Súd dnes uznal Andreja Kisku vinným Ilustr. foto: FB Andrej Kiska

Okresný súd dnes uznal bývalého prezidenta Andreja Kisku vinným z daňového podvodu. Okresný súd v Poprade vymeral Kiskovi za daňový podvod trest dva roky väzenia, ktorý odložil na skúšobnú dobu troch rokov. Súčasne mu uložil pokutu 15.000 eur a na šesť rokov zakázal vykonávať funkciu štatutárneho zástupcu obchodných spoločností.

 

Aj druhý obžalovaný Eduard Kučkovský vyviazol s podmienkou v kauze, ktorá sa týka nadmerných daňových odpočtov Kiskovej rodinnej firmy KTAG v súvislosti s účtovaním nákladov na Kiskovu predvolebnú prezidentskú kampaň. Obom obžalovaným, ktorí boli konateľmi KTAG, hrozilo až 12 rokov väzenia. Rozhodnutie Okresného súdu v Poprade nie je právoplatné.

Exprezident bol súdený pre nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (DPH) svojej rodinnej firmy KTAG, a to v súvislosti so zahrnutím nákladov na Kiskovu predvolebnú prezidentskú kampaň do účtovníctva KTAG, v ktorej bol Kiska konateľom pred zvolením hlavou štátu v roku 2014.

Spolu s Kiskou súd uznal vinným aj druhého obžalovaného konateľa KTAG Eduarda Kučkovského.

Podľa obžaloby náklady na Kiskovu predvolebnú kampaň nesúviseli s podnikaním KTAG a ani so zmluvou, ktorú Kiska s touto firmou uzavrel. Žalobca uviedol, že KTAG tak neoprávnene uplatnila nárok na vrátenie DPH v celkovej výške cez 155.000 eur.

Kiska sa počas súdneho procesu obhajoval tým, že KTAG na základe spomínanej zmluvy platila náklady a zároveň prijímala výnosy z jeho prednáškovej a vydavateľskej činnosti. Tie vykonával už pred zvolením za hlavu štátu a potom v nej pokračoval po skončení prezidentského mandátu v roku 2019. Obhajoba zase tvrdila, že žalovaný skutok nie je trestným činom a že nenašla žiadny iný verdikt súdov v podobnej kauze ako je Kiskov prípad. KTAG spornú výšku dane v minulosti aj s penále doplatila.