Občania pozor! Koalícia pripravuje krádež z druhého piliera

Občania pozor! Koalícia pripravuje krádež z druhého piliera Ilustr. foto: ÚV SR

Dlhé roky platí, že keď Smer alebo Hlas sľubujú lepšie a vyššie dôchodky, treba si držať peňaženky. Obe strany majú totiž za sebou dlhú históriu poškodzovania budúcich dôchodcov, sporiteľov v druhom pilieri. Smer už v roku 2015 ukradol klamstvom a strašením sporiteľom z druhého piliera skoro 600 miliónov eur. Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) sa ide toto diať opäť. Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš sľubuje na jednej strane viac ako dvojnásobné dôchodky, ktoré si nemôžeme dovoliť a na strane druhej rozpráva o tom, že druhý pilier je nevýhodný. Je teda jasné, odkiaľ chce vyššie dôchodky financovať.

„To, čo vám vláda sľubuje z prvého piliera, sú vzdušné zámky, plané sľuby. Ale to, čo máte v druhom pilieri, to sú vaše reálne peniaze, na ktoré sa môžete v budúcnosti spoľahnúť. Sľuby z prvého piliera, a teda štátny dôchodok, sú nesplniteľné. Keď si zoberieme priemernú mzdu a z nej vypočítame 18 percent, čo je sadzba dôchodkového poistenia, dostaneme sumu necelých 260 eur. Pritom priemerný starobný dôchodok z prvého piliera je 670 eur. Tu niečo nesedí. Ondruš síce sľubuje viac ako dvojnásobné dôchodky oproti tomu, čo si môžeme dovoliť, no naša krajina je extrémne zadlžená, odmieta šetriť a už teraz platí najvyššie úroky v eurozóne, keď si chce požičať,“ vysvetlil člen SaS Peter Cmorej. Ako dodal, vládnej koalícii preto ide o krádež peňazí z druhého piliera, chce siahnuť na jedinú istotu, ktorú ľudia na dôchodku budú mať.

Smer nás podľa jeho slov pripravil jeho nekompetentnými rozhodnutiami už o miliardy eur. Okrem iného aj znižovaním príspevkov do druhého piliera a klamstvami. „V roku 2009 poslanec Smeru Madej zmenou jedného slova v pozmeňovacom návrhu spôsobil, že fondy druhého piliera museli vypredať akcie, pričom od toho momentu akcie nepretržite tri roky rástli. V 2013 urobili niečo podobné. Ak ste neodpovedali na sugestívne napísaný list, dali vás do garantovaného fondu. Za nasledujúce 3 roky akcie narástli o viac ako 50 percent,“ povedal P. Cmorej. Dnes je v druhom pilieru 15 miliárd eur, na ktoré majú zálusk. No mohlo tam byť 25 miliárd eur, možno 30. „Ak by sa toho Smer a Hlas nechytili, všetci mohli mať lepšie dôchodky, no nemajú,“ dodal.

Ako pripomenul tímlíder SaS pre verejné financie Marián Viskupič, minulý týždeň dosiahol hotovostný deficit štátneho rozpočtu sumu tri miliardy eur. „Pritom ešte nie je ani koniec marca a navyše sa to deje v čase, keď na účet chodia značné sumy súvisiace s blížiacim sa termínom daňových priznaní. Toto sa na konci druhej marcovej dekády ešte nikdy nestalo,“ povedal. Okrem toho sme sa minulý týždeň stali krajinou eurozóny, ktorá platí najvyššie úroky za štátny dlh a zároveň máme problém požičať si na finančnom trhu dostatok potrebnej hotovosti na financovanie nového dlhu a splatných záväzkov. „Tento rok potrebujeme približne 12 – 13 miliárd eur, a tak budeme musieť zrejme načrieť aj do hotovostných rezerv štátu,“ poznamenal M. Viskupič s tým, že dlhodobá udržateľnosť verejných financií je najhoršia v celej EÚ.

Vláda odmieta zapracovať do rozpočtu výdavkové limity, pravdepodobne príde k zhoršeniu úverových ratingov, celý vládny konsolidačný balíček, ktorý je použitý na rastúce a nové výdavky štátu, zaplatia občania a firmy vo forme zvýšených daní, odvodov a poplatkov. „Vláda tiež znížila výšku príspevkov do druhého piliera, čím našla zdroje na jej populistické zvýšenie dôchodkov na úkor budúcich generácií, na úkor našich detí. Takto vyzerá medzigeneračné vyžieranie,“ povedal Marián Viskupič.

Ťažko nájsť podľa neho parameter v oblasti verejných financií, v ktorom by sme neboli najhorší v EÚ. Minister financií Kamenický je však ticho. „Za posledné dva týždne som pritom od neho počul len to, že ceny bravčového karé klesli, na čom nemá Kamenický žiadnu zásluhu. Vyzývam ho preto, aby začal konečne riešiť problémy verejných financií, aby zverejnil informáciu, akú formu konsolidácie plánuje a ako chce štát šetriť na jej výdavkoch,“ povedal. Ak sa nič nestane, Marián Viskupič očakáva zvýšenie DPH o dva až tri percentuálne body, čím by bola potrebná konsolidácia zas raz prenesená na plecia nás všetkých. „A čítajúc blogy Branislava Ondruša sa obávam ďalšieho zničujúceho útoku na druhý pilier, čo znamená, že vláda si robí zálusk na našetrené peniaze sporiteľov,“ dodal.

Nachádzame sa v najhoršej finančnej kondícii Slovenska za dlhé desaťročia, čo je podľa člena SaS Ľuboslava Farkaša výsledkom vlád dvojice Fico – Pellegrini. Pre krátkodobý prospech a populizmus doslova prejedli financie ďalších generácií. „Nimi presadené zásahy do druhého piliera hrozia budúcou chudobou pre všetkých 1,8 milióna sporiteľov v druhom pilieri. Nápad rozdať dnešným dôchodcom peniaze určené na dôchodky ich vnúčat je hrubo neetický,“ uviedol.

Vlády dvojice Fico – Pellegrini deštruovali druhý pilier od roku 2008 už osemkrát, naposledy v januári tohto roku, keď polopravdami presviedčali sporiteľov, aby z neho vystúpili. Privlastnili si tak viac ako 1,5 miliardy eur spotrebiteľov, ktoré pouzli na získavanie priazne jej voličov. „Opatrením pre budúce generácie nemá byť plienenie druhého piliera, práve naopak, treba jeho pozíciu posilniť. Upozorňujeme preto občanov, aby pozorne sledovali kroky vlády nielen vo vzťahu k deštrukcii právneho štátu, slobody verejnoprávnych médií či v zahraničnopolitickej orientácii, ale aj vo vzťahu k budúcim dôchodkom,“ povedal na záver Ľ. Farkaš.