Podporu pre SND vyslovili rakúske divadlá, Ficovi posielajú otvorený list

Podporu pre SND vyslovili rakúske divadlá, Ficovi posielajú otvorený list Ilustr. foto: SND

Otvorený list pánu Robertovi Ficovi

Vážený pán Fico,

S údivom a šokom sme zaznamenali rozhodnutie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej odvolať generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. Ako dlhoroční partneri divadla, ktoré sa teší vynikajúcemu medzinárodnému renomé, chceme proti tomuto odvolaniu čo najdôraznejšie protestovať. Hrubý zásah do umeleckej činnosti národného divadla nielenže trvalo poškodzuje dobré meno tejto inštitúcie a spochybňuje jej úspešnú, celosvetovo uznávanú prácu. Obzvlášť znepokojujúce sú argumenty ministerky kultúry, konkrétne naznačovanie, že Matej Drlička si „pomýlil funkciu generálneho riaditeľa národnej kultúrnej ustanovizne s politickým aktivizmom “.

To, čo sa tu označuje ako „aktivizmus“, totiž nie je nič iné ako slobodné vyjadrenie názoru, ktoré je v demokracii bežné pre všetky formy umeleckej a intelektuálnej praxe. Je samozrejmé, že názory - alebo vkus - generálneho riaditeľa či umeleckého tímu sa nemôžu vo všetkých aspektoch zhodovať s názormi politikov, a to je jedna zo zásad slobodného ústavného štátu. Ako partneri Slovenského národného divadla preto považujeme túto argumentáciu nielen za absurdnú, ale aj nebezpečnú. Tam, kde sa začne merať práca odborníkov meradlom politickej súčinnosti - a tam, kde táto súčinnosť chýba, hovoriť o „aktivizme“ - tam končí demokratická spoločnosť a s ňou aj umelecká sloboda.

Toto všetko by sa dalo pripísať profesionálnemu sporu, ak by nešlo len o aktuálne vyvrcholenie kampane proti umeniu, kultúre, slobode prejavu a slobode tlače, ktorá v Slovenskej republike prebieha už niekoľko mesiacov. Odvolanie riaditeľky Medzinárodného domu umenia pre deti Bibiana v Bratislave (a jej nahradenie blízkou priateľkou ministerky kultúry), odvolanie riaditeľa Kunsthalle Bratislava, odvolanie riaditeľky Slovenskej národnej galérie a teraz aj generálneho riaditeľa Národného divadla z politických dôvodov sú len niektoré z krokov na ceste k uniformnému umeniu a kultúre, ktoré si už toto pomenovanie nezaslúžia.

Preto solidárne stojíme pri Slovenskom národnom divadle, ako aj pri demonštrantoch, ktorí 12. augusta pred ministerstvom kultúry žiadali odvolanie ministerky kultúry, a pri signatároch memoranda Otvorená kultúra. Rovnako ako všetci nezávislí slovenskí, európski a medzinárodní pozorovatelia považujeme konanie ministerky kultúry za absolútne nezodpovedné, nedemokratické vo svojom obsahu i dôsledkoch, neúctivé a neprofesionálne vo svojej forme, a teda úplne nedôstojné členského štátu Európskej únie.

Žiadame Vás, aby ste s okamžitou platnosťou zrušili odvolanie Mateja Dr ličku a zabránili tak ďalšiemu poškodzovaniu medzinárodnej reputácie Slovenskej republiky a kultúrneho života Vašej krajiny. Ešte nie je neskoro!

S úctou,

Milo Rau, riaditeľ Wiener Festwochen | Slobodná republika Viedeň
Marie Bues, Martina Grohmann, Tobias Herzberg, Mazlum Nergiz
Umelecké vedenie, Schauspielhaus Viedeň