Reakcia vedenia SND na anonymný list, ktorý útočí na výsledky operného súboru

Reakcia vedenia SND na anonymný list, ktorý útočí na výsledky operného súboru Foto: SND

Vedenie SND sa dôrazne ohradzuje voči akémukoľvek zneniu anonymného listu adresovaného pani ministerke kultúry, ktorý útočí na skvelé výsledky operného súboru SND v období mandátu generálneho riaditeľa Mateja Drličku.

Fakt, že sa autor nechcel priznať k tomuto listu, spochybňuje dôveryhodnosť jeho obsahu.

Vedenie SND vníma s veľkým znepokojením, že pani ministerka Šimkovičová na svojej včerajšej tlačovej konferencii legitimizovala text so spochybniteľným obsahom, pod ktorým nefiguroval jediný podpis zamestnanca SND napriek zavádzajúcemu názvu. Tým, že sa rezortné vedenie na tento list odvoláva, vzbudzuje dôveru v jeho obsah bez ohľadu na overiteľnosť faktov a uľahčuje nespokojným zamestnancom, aby sa s jeho obsahom stotožnili.

 Z údajov vo výročnej správe vyplýva, že v medziročnom hodnotení činnosti súborov dosahuje Opera SND percentuálny nárast vo všetkých merateľných ukazovateľoch. Mimoriadne pozitívne vnímame fakt, že po naozaj dlhom čase, čo Opere SND klesala návštevnosť, teraz opäť hráme pred plnými sálami. Za uplynulý rok dosiahla návštevnosť v opere viac ako 80 percent, čo je najviac za posledných 15 rokov. Pričom v posledných desiatich predcovidových rokoch sa návštevnosť držala na priemernej úrovni iba 60 percent.

Manažment Mateja Drličku získal do svojich radov naozaj špičkových umelcov, medzi ktorými je napríklad šéfdirigent Tomáš Brauner, šéfzbormajsterka Zuzana Kadlčíková, dirigent Adam Sedlický alebo noví koncertní majstri a mnoho ďalších. Tešíme sa, že úspešné predstavenia zazneli pod taktovkami renomovaných dirigentov ako Tomáš Brauner, Juraj Valčuha, Tomáš Netopil, Marco Guidarini, Pietro Rizzo, Martin Yates, Enrico Dovico a ďalší.

Zvlášť vzácna bude práca na novej inscenácii Janáčkovej opery Příhody lišky Bystroušky, ktorú hudobne naštuduje celosvetovo mimoriadne žiadaný slovenský dirigent, hudobný riaditeľ Houston Symphony Orchestra, Juraj Valčuha a režíruje ju medzinárodne etablovaná slovenská operná režisérka Sláva Daubnerová.

 Dôkazom veľmi štruktúrovaného a vysoko organizovaného fungovania operného súboru SND pod vedením Martina Leginusa je hrací plán divadelnej sezóny 2024/2025. Bol pripravený vo veľkom predstihu a naplánovaný do najmenších detailov, čo predtým nebolo zvykom. Kolektívne telesá a technické zložky zastúpené odborovými organizáciami ho mali príležitosť pripomienkovať a ich pripomienky boli zapracované. Miera detailu a dĺžka predstihu prípravy hracieho plánu dala opernému súboru nebývalý náskok v oslovovaní inscenačných tímov a hosťujúcich umelcov, čím sa znižujú prevádzkové náklady.

Sme právom hrdí na to, že SND sa pod vedením Mateja Drličku zaradilo medzi moderné európske divadlá so silnou opernou scénou, ktorá má významný potenciál reprezentovať Slovensko v zahraničí. Zvlášť nás teší mimoriadny úspech inscenácie Suchoňovej opery Svätopluk, ktorý rezonoval aj počas konferencií Opera Europa v Kodani a vo Viedni. Dôkazom výnimočnej kvality je aj záujem prestížnej nahrávacej spoločnosti Naxos s celosvetovou distribúciou o vydanie záznamu tejto inscenácie, ktorý sa realizoval v uplynulej sezóne.

Nespochybniteľný progres nášho operného súboru a výnimočné výkony našich kolektívnych telies a sólistov dokazuje prvá plánovaná spolupráca Opery SND s celosvetovou streamovaciou platformou Opera Vision, ktorá má vyústiť do vytvorenia záznamu inscenácie Dvořákovej opery Čert a Káča v januári 2025. Tým sa Opera SND zaradí medzi svetové operné domy, ktoré na tejto platforme uvádzajú svoje tituly. Obe spomínané úspešné inscenácie hudobne naštudoval riaditeľ Opery SND Martin Leginus. V roku 2023 získal riaditeľ našej prvej opernej scény Martin Leginus prestížne poľské národné divadelné ceny Jána Kiepury v kategórii najlepší dirigent a v rokoch 2013 – 2016 viedol Štátnu Operu v Prahe ako jej hudobný riaditeľ.