Pagery na Blízkom východe priniesli zranenia a smrť. Viete čo je to pager?

Pagery na Blízkom východe priniesli zranenia a smrť. Viete čo je to pager? Foto: TU SR

V posledných dňoch médiá informovali, že osobám na Blízkom východe vybuchli pagery vo vreckách a spôsobili im zranenia a smrť. Správy sa skôr zaoberali politickou situáciu v oblasti a štatistikami o počte zranených alebo mŕtvych.

Telekomunikačná únia Slovenskej republiky vysvetľuje, že pager („pejdžer“) je malé komunikačné zariadenie rôznych veľkostí a využitia. Jednoduchšie slúžia na príjem správy a zložitejšie umožňujú aj odpovedať zvolením vopred definovanej odpovede alebo napísaním krátkej správy. Zariadenia sa dajú používať vo verejných aj neverejných sieťach. V zásade nejde o žiadnu novú technológiu. História používania týchto zariadení siaha do povojnového obdobia, keď ich začali používať lekári v USA na príjem krátkych správ.

Používanie pagerov v minulosti a v súčasnosti

Príklad použitia v zdravotníctve sme mohli sledovať v amerických seriáloch alebo filmoch z lekárskeho prostredia. Lekárovi počas rozhovoru na chodbe v nemocnici pípne malé zariadenie vo vrecku a on si následne na jeho displeji prečíta na aké telefónne číslo má zavolať. Pristúpi k najbližšiemu nemocničnému telefónu a na dané telefónne číslo zavolá.

Používanie pagerov sa postupne rozšírilo do ďalších oblastí. Dôvodom bola jednoduchosť, spoľahlivosť a nízka cena. Používanie pagerov na príjem krátkych správ našlo uplatnenie aj v prostredí, kde je použitie vysielacích zariadení nevhodné alebo nebezpečné. Rádiostanice a mobilné telefóny obsahujú vysielač, ktorý môže ovplyvniť funkčnosť rôznych zariadení, preto v takom prostredí našli uplatnenie pagery.

Služby pagingu a pagery v minulosti používala aj verejnosť, ale nástupom mobilných telefónov postupne strácali význam. Napríklad v Japonsku vypli poslednú verejnú sieť v roku 2019. Niektoré neverejné siete naďalej slúžia svojmu účelu. Na Slovensku sa môžeme stretnúť s používaním jednoduchých pagerov napríklad v reštauráciách, skladoch a distribučných centrách. Ako fungujú? Napríklad v reštaurácii pri pokladni si objednáme a zaplatíme. Nápoje si zoberieme k stolu a dostaneme malé zariadenie – pager. Keď je jedlo pripravené, tak obsluha reštaurácie prostredníctvom malého vysielača pošle na pager správu a ten vydá zvukové znamenie alebo začne blikať a/alebo vibrovať. Pager vrátime obsluhe a vezmeme si pripravené jedlo.