Program rozhlasu počas Veľkonočných sviatkov

Počas veľkonočných sviatkov si Rádio Slovensko udrží naďalej charakter informačného rádia (správy každú hodinu, v pravidelných časoch Rádiožurnál, počas Veľkonočnej nedele len o 18:00).

 

Od piatka do pondelka nebudú odvysielané diskusné relácie - Z prvej ruky, K veci, Sobotné dialógy. Miesto nich bude rozšírené prúdové vysielanie - Dobrý večer, Slovensko bude na Veľký piatok a Veľkonočný pondelok začínať už o 18:30, popoludňajšie diskusie Z prvej ruky a Sobotné dialógy nahradí počas Veľkého piatku a Veľkonočného pondelku sviatočný hudobný playlist.

Vo večernom vysielaní o 21:05 na Veľký piatok Rádio Slovensko premiérovo uvedie fíčer Gabriely Horečnej o obetavosti, obetovaní sa a zmysle obetí s názvom Tvoja obeť nie je márna. V rovnakom čase na Veľkonočný pondelok reláciu Jany Hevešiovej Pros za nás hriešnych o tvorbe slovenského žijúceho klasika Štefana Moravčíka.

Rádio Slovensko tradične odvysiela v priamom prenose slávnostnú svätú omšu na Veľkonočnú nedeľu a požehnanie Urbi et orbi, ktoré nahradí poludňajší Rádiožurnál.

Sviatočne budú ladené aj Nočné pyramídy. V pravidelnej nedeľnej relácii bude hosťom Igora Haraja cirkevný historik Miloš Lichner s témou o pápežovi Levovi Veľkom.

Duchovným posolstvom veľkonočných sviatkov budú naplnené aj pravidelné Ranné zamyslenia a vybrané príspevky v publicistike, ktoré pripravuje redakcia Duchovného života - Príbeh na týždeň, Príbeh obety a Príbeh Hronského Beňadiku. Veľkonočnými témami v súčasnom ponímaní sviatkov bude obohatená aj publicistika, večerné a ranné témy a Seriál.

Tipy na veľkonočné špeciality od piatich slovenských osobností odvysielame v Seriáli týždňa (30.3. - 3.4.); v ranných témach na Veľkonočný pondelok sa budeme pýtať, prečo sú pre vás veľkonočné sviatky dôležité, aké tradície zachovávate či ako vyzerá veľkonočná výslužka dnes.
regina_logo.png

Pre formát Rádia Regina sú Veľkonočné sviatky ideálnou príležitosťou na vyzdvihnutie osobitných špecifík obsahu tejto programovej služby.

Pravidelné relácie

V pravidelných reláciách bude veľkonočný obsah komunikovaný predovšetkým prostredníctvom tém a hostí. Večerné formáty: Večerné reflexie, Veci života a Inšpirácie, Straty a nálezy.

Víkendové formáty: Viera v živote a Duchovné horizonty, Cesty domov, (Veľká) Noc v archíve.

Hudobné formáty: Klenotnica ľudovej hudby, Zahrajte mi túto.

Veľkonočný obsah budú mať aj pravidelné rubriky v prúdovom vysielaní: ranné zamyslenie Z duše Kulinárium (štúdio Bratislava), Dobrá rada nad zlato (štúdio Bratislava), Sami sebe (štúdio Košice), Cyklus 5x1 téma (štúdio Banská Bystrica).

Na Veľký Piatok a Veľkonočný Pondelok sa ranné vysielanie Reginy začína až o 6:00, o 8:00 bude pre všetky deti pripravená rozprávka.

Prúdové vysielanie - špeciálne rubriky a seriály

Veľký týždeň o veľkých veciach (Bratislava)
Seriál o veľkonočných tajomstvách: ...ktorý sa pre nás krvou potil, bičovanie (telesné tresty), poníženie (tŕním korunovanie), nesenie kríža (verejné popravy, tresty), ukrižovanie, zmŕtvychvstanie. Ponúkneme erudované pohľad historikov a cirkevných historikov, lekárov a psychológov.

Život za múrmi kláštora (Bratislava)
Seriál o živote v kláštore. Sľub chudoby, poslušnosti, čistoty. Františkáni ako správcovia viacerých miest vo Svätej zemi.

Svedectvo relikvií (Košice)
Tematická publicistika zameraná na posledné dni života Ježiša Krista.

Veľkonočná bitka v Karpatoch (Košice)
Pásmo o priebehu bojov Prvej svetovej vojny počas Veľkonočných sviatkov v roku 1915 nad obcou Výrava, južne od Medzilaboriec.

Podoby vody (Banská Bystrica)
V piatich reportážach o vode priblížime, v akých podobách ju príroda ponúka a ako ju človek využíva:
Voda ako rarita - predstavíme periodickú vyvieračku pri Tisovci. Voda ako energia - budeme v jednej z najstarších vodných elektrární u nás - v Dolnom Kubíne. Voda ako vzácnosť - reč bude o prameni v Číži. Tri pramene, tri druhy vody - zastavíme sa v kúpeľoch Sliač. Voda ako nádej - navštívime pútnické miesto Staré Hory.

Bohoslužby
Tradičnou a neoddeliteľnou súčasťou sviatočnej vysielacej štruktúry Rádia Regina sú bohoslužby, v ktorých dostávajú priestor viaceré konfesie a z dôvodu väčšieho rozsahu sviatočných bohoslužieb sme upravili aj čas ich trvania vo vysielaní. Cez veľkonočné sviatky v roku 2015 odvysielame bohoslužby nasledovne:

Veľký Piatok, 15:05-16:00
Evanjelické služby Božie, Ev. a. v. Poprad-Veľká

Biela Sobota, 20:00-22:30
RKFÚ Svätej rodiny, Nám. Jána Pavla II.,

Veľkonočná Nedeľa, 9:00-10:30
RKFÚ Svätej rodiny, Nám. Jána Pavla II.,

Urbi et orbi
Pápežské požehnanie mestu a svetu, 11:45

Špeciálne premiérové programy z produkcie Rádia Regina
Rádio Regina pripravuje aj špeciálne sviatočné programy s tematikou Veľkej noci. Témy sú buď náboženské alebo civilné/ľudové.

Veľký Piatok

12:30 Utrpenie na kríži (25 min., Košice)
Ústredné symboly Veľkého piatka - kríž, utrpenie, pieta, bolesť a smrť. Pozrieme sa na ne z pohľadu umenia, životných skúsenosti ľudí i veľkonočného príbehu spred vyše 2000 rokov.

13:00 Vezmite a pite z neho všetci (55 min., Bratislava)
Omšový kalich ako predmet, v ktorom sa uskutočňuje najväčšie tajomstvo bohoslužby. Hľadanie mýtického grálu a hľadanie príbehov najznámejších, najneznámejších, najstarších, najzaujímavejších a najvzácnejších slovenských kalichov v slovenských kostoloch, múzeách, depozitároch a trezoroch.

14:05 Turínske plátno a relikvie (55 min., Košice)
Tajomstvá a fakty o jednej z najznámejších veľkonočných relikvií Turínskom plátne, ale aj o iných zaujímavých relikviách.

16:05 Utrpenie v umení (55 min., Banská Bystrica)
V pásme Cez umenie k tomu, čo nás presahuje sa dozvieme, prečo sa výtvarníčka Eva Hnatová) venuje téme utrpenia a prečo je pre ňu proces tvorby modlitbou. „Poézia života je v hľadaní a láske," tvrdí zvolenský výtvarník Dušan Daniš. Aká bola jeho cesta k tomuto poznaniu a ako sa to prejavuje v jeho prácach, aj o tom bude reč vo veľkonočnom pásme. Podľa výtvarníka Miroslava Brooša z Banskej Bystrice výtvarné umenie zvláštnym spôsobom poznáva svet. Zodpovieme na otázku, prečo sa vo svojich dielach zaoberá hodnotami a vzťahom medzi umením a životom. Zistíme, ako vníma umenie rektor Kňazského seminára sv. Františka Xaverského v Badíne Ján Vigľaš a evanjelická farárka Janka Miháliková z Rimavského Brezova.

20:35 Smutné nálady (25 min., Bratislava)
Smútok v textoch slovenských populárnych piesní.

Biela Sobota

13:00 Ako žijem Veľkú noc (55 min., Bratislava)
Pásmo rozhovorov o tom, ako ľudia z rôznych profesií, rôzneho zamerania a rôzneho veku prežívajú sviatky Veľkej noci.

Veľkonočný pondelok

13:00 Deň po zmŕtvychvstaní (55 min., Banská Bystrica)
Od posledných chvíľ Ježiša Krista až po oslavu jeho zmŕtvychvstania. Vysvetlenie základných pojmov (pascha, zmŕtvychvstanie, veľkonočný kresťanský optimizmus a ich vnímanie v súčasnosti).
Kombinácia s folklórnym pohľadom a ukážkami zo zvykov.

14:05 Vajce na vandrovke (55 min., Bratislava)
Čo bolo skôr: vajce alebo sliepka? Po nesmrteľnosti chrústov je toto najfrekventovanejšia filozofická otázka. Zodpovie nám ju genetik Vladimír Ferák. V rozprávkach sa to len tak hmýri drakmi. Ale spomenie si niekto, že dračia sila je ukrytá práve vo vajci? Mimochodom, čo je to za nezmysel, že „podobajú sa ako vajce vajcu?"

15:05 Veľká noc na Gemeri (55 min., Košice)
Podoby prežívania veľkonočných sviatkov v gemerských obciach. Vďaka Márii Brdárskej „Janošky", narodenej v roku 1937, a jej manžela Jána z Rejdovej, ktorí si spomínajú na tradičné prežívanie Veľkej Noci na dedine, si pripomenieme jarné chorovody rejdovských dievčat, ale aj prepracovaný systém oblievania na dedine v 40. rokoch 20. storočia. Gemerské veľkonočné osobitosti ako sú Jozefovské spevy z Vlachova, o gemerská veľkonočná kuchyňa a ľudové umenie spojené s Veľkou Nocou.

Na Veľkú noc na Veľkonočnom ostrove (55 min., Košice)
Relácia o Veľkonočnom ostrove objavujúca aj jeho „podoby" na východnom Slovensku.
devin_logo.png

Hlavným motívom Veľkej noci v Rádiu Devín je téma obety ľudí, ktorí sa priniesli aj obeť najvyššiu za svoje idey, vieru, presvedčenie a vzdali sa svojho života pre život iných.

Smrť za mrežami (30. 3. - 3. 4. o 17:00 - 17:30):
Tajomstvá slečny z Búrov;
Horalka z novobanských lazov,
Neodoslané listy sestry Barbory,
Tá, ktorá nemá hrob;
Piatkové kríže pani Hedvigy Rozborovej;

4. 4. o 10:30 Výbuch v Mlynici - o najväčšej tragédii pri záchranných prácach Horskej služby vo Vysokých Tatrách.
4.4. o 13:00 rozhlasová hra Giovanniho poklad
4.4. o 18:00 Ceruza v rukách Božích - fíčer o Matke Tereze, alebo fíčer
5.4. o 17:00 Nedeľa - víkendové stretnutie s Danielom Pastirčákom
5.4. o 19:00 Filmové Rádio Devín pre nevidiacich a slabozrakých: Rodná zem
6.4. o 11:00 P. Gregor: Aprílový dialóg - humoristické pásmo
6.4. o 14:00 Princ a žobrák - rozhlasová hra
6.4. o 16:30 Kopecký: Komedie o umučení - rozhlasová hra

Hudobné programy rôznych žánrov:
3.4. o 13:30 Q. Jones - Händlov Mesiáš v jazzovej úprave
3.4. o 21:00 J.S.Bach: Jánove pašie
4.4. o J.Haydn: Sedem posledných slov - Oratórium
4.4. o 19:00 Operné Rádio Devín - operná tvorba venovaná martýrom:
Arthur Honneger: Jana z Arcu na hranici;
Claude Debussy: Martýrium sv. Sebastiána;
Frank Martin: Golgotha
5.4. o 8:00 Musica sacra Te Deum
5.4. o 10:30 G.Mahler: Symfónia č.2 "Vzkriesenie"
6.4. o 18:00 Ars folklorica - Jarné piesne v spracovaní slovenských skladateľov;
6.4. o 19:00 Svetové Rádio Devín - Il Pomod´oro - Vivaldiho sólové koncerty

 

Program RSI sa počas Veľkej noci bude niesť v duchu Prelínania tradícií v príprave na veľkonočné sviatky a počas nich. Predstavíme zvyky, ich bohatosť a rôznorodosť. Na dvoch susediacich dedinách Veľká a Malá Čausa ukážeme, aké môžu byť rozdiely vo zvykosloví na celom území Slovenska. Priestor dostanú etnologičky Katarína Popelková a Katarína Királyová, biblista Jozef Jančovič, majsterky dekorovania kraslíc od Zvolena, zo Záhoria a iných regiónov, výrobcovia korbáčov a rapkáčov. Vysielanie počas sviatkov obohatíme reportážami Rozlúčka s Morenou, Premeny a podoby jari v bratislavskej botanickej záhrade, Krížová cesta po hlavnom meste.

Rádio Junior bude počas Veľkej noci vysielať Týždeň prebúdzania, ktorý je jemným odkazom na veľkonočné zmŕtvychvstanie a zároveň čerstvo jarnú prebúdzajúcu sa prírodu.

Rádio Litera sa počas Veľkej noci bude vo svojej dramaturgii venovať umeleckej inšpirácii Bibliou a dielam, v ktorých sa umelecky príťažlivo a originálne rieši problém svedomia, dobra a zla, duchovna, viery, utrpenia.

Rádio Klasika zas dramaturgiu veľkonočného vysielania zameria na liturgickú a organovú hudbu.