Štvrtina obyvateľov je pripojených k pevnému rýchlemu internetu

Ku koncu roka 2015 poskytovalo v Slovenskej republike pevný širokopásmový prístup k internetu 807 oprávnených subjektov, ktoré mali k tomuto termínu pripojených cca 1,3 mil. užívateľov. Najviac, až 458 tis. užívateľov širokopásmového, sa pripájalo k pevnému širokopásmovému internetu prostredníctvom prístupových sietí novej generácie (NGA), čo predstavuje ročný nárast až o 16%. NGA vystriedali na čele technológiu DSL (bez vDSL, ktorá je zahrnutá v NGA), ktorá zaznamenala ročný pokles o 1% na 448 tis. užívateľov. Vyplýva to z údajov, ktoré telekomunikační operátori poskytli Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ).

V rámci NGA bolo najviac až 181 tis. užívateľov pripojených prostredníctvom FTTB, čo predstavuje ročný nárast o 16%. Technológia FTTH so 157 tis. užívateľmi zaznamenala ročný nárast o 4%.

Káblový modem (s technológiou staršou ako DOCSIS 3.0, t.j. nie NGA) využívalo na pripojenie k internetu 74 tis. užívateľov, čo predstavuje ročný pokles o 3%, ale káblový modem (NGA) využívalo na pripojenie 84 tis. užívateľov, čo predstavuje ročný nárast o 15%.