NAKA vrátila investigatívnej novinárke mobil

NAKA vrátila investigatívnej novinárke mobil Foto: FB Polícia SR

"Približne pred pol hodinou môj slovenský právnik prevzal od NAKA obálku s mojim mobilom,“ oznámila dnes na facebooku česká investigatívna novinárka Petra Holcová, ktorá bola spolupracovníčkou zavraždeného novinára Jána Kuciaka.


Mobil nemala od 16. mája, keď Holcovú, ktorá je riaditeľkou Českého centra pre investigatívnu žurnalistiku, vypočúvala Národná kriminálna agentúra, keď jej polícia odobrala telefón vrátane SIM karty od mobilného operátora.
Novinárka tvrdila, že ju polícia donútila odovzdať mobil pod hrozbou pokuty, polícia zas oznámila, že novinárka ho odovzdala dobrovoľne.
Proti postupu polície sa ozvali novinári aj medzinárodné novinárske organizácie.

Odporúčame aj: Vyhlásenie šéfredaktorov a vydavateľov k postupu polície v prípade novinárky Holcovej

Holcovú polícia vypočúvala aj v marci pár týždňov po vražde novinára. Výsluch slovenskej polície u nej vtedy zanechal „veľmi rozpačitý dojem“. „Z veľkej časti sa ma pýtali na informácie, ktoré si mohli nájsť zhruba do desiatich minút on-line... Nepýtali sa ma na nič, čo by súviselo s touto kauzou alebo čo by súviselo s našou prácou. Nepýtali sa ma ani na to, čo sme si spolu písali tesne predtým, než ho zavraždili. Takže ja vôbec neviem, čo si o tomto postupe myslieť. Možno to má nejaký veľmi silný dôvod, ktorý nedokážem odhaliť. Nie som policajt – neviem, ako sa vedie vyšetrovanie, ale toto vo mne zanechalo viac otázok než odpovedí,“ povedala Pavla Holcová v marci pre web Aktualne.cz.