Advokátska kancelária Čarnogurský žiada od RTVS ukončenie spolupráce s Havranom

Advokátska kancelária Čarnogurský žiada od RTVS ukončenie spolupráce s Havranom Foto: SND

Advokátska kancelária Čarnogurský ULC požaduje od RTVS, aby ukončila spoluprácu s moderátorom Michalom Havranom, ktorý pre RTVS pripravuje hlavne diskusnú reláciu Večera s Havranom.


Dôvodom je komentár Havrana v denníku SME s názvom „Pošlite Kuffu do cirkusu“ s podtitulom „Prelátom vyhovujú čo najdebilnejší veriaci“ a podnadpisom „Z Márie Barbie“, v ktorom Havran kritizoval Kuffu ale aj cirkev.
V komentári Havran píše, že Kuffa používa jazyk náboženského teroru, vyjadruje sa ako al-Bagdádí, tvrdí, že to, čo Kuffa robí, sa čoraz viac ponáša na schizmatickú herézu, ktorá sa rozišla s teologickým myslením a reflexiou sveta a ponáša sa na milenaristické šialenstvo náboženských dobrodruhov.

Odporúčame aj: Kuffa prosí o stiahnutie trestného oznámenia na Havrana

Advokátska kancelária, v ktorej pracuje Ján Čarnogurský ml., požaduje ukončiť spoluprácu RTVS s Havranom, pretože podľa jej názoru v článku uverejnenými prejavmi a tvrdeniami verejne hanobil katolícke náboženstvo, vieru a jej predstaviteľov. „Autor v článku ďalej hanlivo označuje mystériá a pašie kresťanskej cirkvi za „divadlo“, kňazskú sutanu za „sukňu“, posiela katolíckych kňazov „do cirkusu, aby cirkvi zarobili nejaké love“. Autor vyjadruje fiktívnu nadradenosť, pýchu a svojstrednosť svojich názorov spôsobom urážlivým pre mnohých obyvateľov našej krajiny.“

Podľa advokátskej kancelárie RTVS ako nezávislá inštitúcia, rešpektujúca vierovyznania všetkých občanov Slovenska, by nemala pomáhať niektorým jednotlivcom v presadzovaní ich spupných bohorovných názorov, zameraných na potieranie náboženského presvedčenia iných.

Odporúčame aj: Pluska si povedala, že urobí z moderátora rasistu

"Vzhľadom na skutočnosť, že RTVS je financovaná neposledne aj z daní a príspevkov kresťanov, žijúcich na Slovensku, žiadame, aby RTVS prerušila spoluprácu s človekom, ktorý opakovane pejoratívne, neslušne a nadradene uráža kresťanov, kresťanskú vieru a kresťanské symboly a porušuje Etický kódex novinára," píše kancelária.

„S podaním advokátskej kancelárie sa oboznamujeme, avšak rozhodnutia o programovej skladbe a spolupráci sú v plnej kompetencii RTVS ako nezávislého verejnoprávneho vysielateľa,“ povedala pre Omédiách.com hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

Advokátska kancelária podala v júni trestné oznámenie na autora komentára. Kuffa minulý týždeň poprosil advokátsku kanceláriu aby trestné oznámenie na Havrana stiahla, kancelária sa tak nechystá urobiť.