Babiš má záujem o vydavateľstvo Nového Času, píše MF Dnes

Babiš má záujem o vydavateľstvo Nového Času, píše MF Dnes Foto: ANO 2011

Podnikateľ Andrej Babiš rozširuje svoj vplyv médiách. Má vlastné vydavateľstvo v Čechách, kúpil Ecopress a podľa českého denníka prejavil záujem o Ringier, ktorý vydáva na Slovensku aj Nový Čas.

 

 

Majiteľ potravinársko-chemickej skupiny Agrofert Andrej Babiš má podľa zdrojov MF DNES záujem o vydavateľstvo Ringier v Česku aj na Slovensku. „Počas posledných štyroch týždňov sa uskutočnilo niekoľko rokovaní na tej najvyššej úrovni. Niektoré z nich sa údajne odohrali aj v Nemecku a vo Švajčiarsku. Počas nich vraj Babiš prejavil záujem ako o mediálne aktivity skupiny v Česku, tak aj na Slovensku," píše český denník, ktorý priniesol aj výšku ponuky. „Podľa jedného zdroja zo Švajčiarska Babiš ponúkol za podniky v oboch krajinách sumu 250 až 300 miliónov eur, teda šesť až sedem miliárd korún. A podľa informácií MF DNES z českého trhu má Babiš pre prípadnú mediálne akvizíciu už pripravenú úverovú linku 200 miliónov eur v UniCredit Bank."

Babiš tieto informácie nepotvrdil. "Potvrdiť vám to nemôžem. Nemáte správne informácie. Záujem prejavujeme o plno vecí každý deň, to neznamená, že ich kupujeme," uviedol Babiš pre MF Dnes.

„Nebudeme komentovať udalosti na českom mediálnom trhu a nemáme žiadne informácie o rokovaniach pána Babiša týkajúce sa kúpy Ringier Axel Springer Slovakia," povedala pre Omédiách.com Tatiana Pavleová, zodpovedná v spoločnosti za komunikáciu s médiami.

"Je to len fáma, ale to, či niekto niekde konal, vám pochopiteľne komentovať nemôžem," povedala pre MF Dnes riaditeľka vydavateľstva Ringier Axel Springer v Česku Libuše Šmuclerová. Generálny riaditeľ vydavateľstva Mark Dekan to nechcel komentovať.

Podľa českého denníka Babiš nie je jediný, kto má záujem o vydavateľstvo: „V hre je tiež iný scenár... Špekuluje sa aj o tom, že spoločný podnik plne ovládne nemecký vydavateľ Axel Springer."

Babiš v poslednom období rozširuje podnikanie aj na médiá. Založil akciovú spoločnosť AGF Media, ktorá vydávala český regionálny týždenník 5 +2 dni. Minulý týždeň kúpil Ecopress, ktoré vydáva aj Hospodárske noviny. Mal záujem napríklad o kúpu mediálnej skupiny Centrum Holdings, neskôr povedal, že záujem už nemá. Podľa informácií Omédiách.com v minulosti prejavil záujem a rokoval aj o vstupe do vydavateľstva Trend.

Babiš pochádza zo Slovenska a dnes je jedným z najbohatších českých občanov. Babišov holding Agrofert má v súčasnosti viac ako 250 dcérskych spoločností, v ktorých pracuje vyše 28-tisíc zamestnancov. Nekonsolidované tržby skupiny dosiahli v minulom roku 7,78 miliardy eur. Minulý rok založil občiansku iniciatívu ANO 2011 (Akcia nespokojných občanov). Táto iniciatíva sa v máji tohto roku zaregistrovala ako politické hnutie. V súčasnosti si chce aj očistiť meno. Žaluje historikov, tvrdí že nebol agent ŠtB.