Nový Čas zmenil vlastníka. Nového majiteľa majú aj ďalšie tituly

Nový Čas zmenil vlastníka. Nového majiteľa majú aj ďalšie tituly Foto: RAS

Dnes došlo k veľkému preskupeniu síl na trhu printových médií.

 Vydavateľstvo Ringier Axel Springer Media AG k 31. júlu 2018 dokončilo a uzavrelo transakciu predaja denníka Nový Čas a viacerých titulov konkurenčným vydavateľstvám - vydavateľstvu News And Media Holding a vydavateľstvu FPD Media, za ktorým je Anton Siekel.

Na odpredaji titulov sa dohodli vydavateľstvá v novembri minulého roka. V marci schválil transakciu Protimonopolný úrad a včera bola dokončená.

Denník Nový Čas a týždenník Nový Čas Nedeľa a príbuzné online tituly prešli do rúk spoločnosti Antona Siekela FPD Media.

NMH sa stalo najväčším printovým vydavateľstvom

Viaceré printové tituly vydavateľstva RAS prešli do rúk News and Media Holding. Od 1. augusta je NMH 100% vlastníkom spoločnosti Život Publishing, čím sa súčasťou vydavateľstva stávajú EVA, Madam EVA, Život, Život Krížovky, Nový Čas pre ženy, Nový Čas Krížovky, Nový Čas Bývanie, GEO, AUTO BILD Slovensko a ich webové mutácie.

NMH sa tak stáva najväčším vydavateľom na trhu printových titulov, do jeho portfólia patria denník Plus Jeden deň, týždenník Plus 7 dní, Trend, Šarm, Ema, Báječná Žena a mnohé ďalšie tituly. Okrem toho má 40 percent akcií vo vydavateľstve Petit Press.

„Naše vydavateľstvo je pripravené na plánovaný proces postupnej integrácie získaných titulov do existujúcej štruktúry NMH s dôrazom na zvyšovanie dlhodobej hodnoty portfólia printových a onlinových produktov,“ povedal riaditeľ vydavateľstva Michal Teplica.

Odporúčame aj: Protimonopolný úrad schválil predaj Nového Času novému majiteľovi

RAS sa sústredí na online

Pod značkou Ringier ostávajú online tituly. Okrem Aktuality.sk to sú: ženský magazín Diva.sk, portál Najmama.sk, Živé.sk, Šport.sk a Noizz.sk. Súčasťou vydavateľstva je Azet.sk, donášková služba Bistro.sk či komunitný portál Pokec. Prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti United Classifiedspatri k RAS aj online inzertné portály ako Autobazar.eu, Autobazár.sk, Nehnuteľnosti.sk či TopReality.sk. „Nové, silné online portfólio Ringier Axel Springer na Slovensku, bude postavené na online spravodajstve, online inzercii a digitálnych obchodných činnostiach,“ píše vydavateľstvo v tlačovej správe.

“Sme jednotkou slovenského internetu a túto pozíciu si udržíme aj po reorganizácii nášho portfólia. Spoločne s našimi inzertnými portálmi využije naše služby mesačne viac ako 3,5 milióna ľudí, čo je viac ako 85% užívateľov slovenského internetu. Na tejto silnej pozícii chceme stavať aj v budúcnosti,“ povedal riaditeľ vydavateľstva RAS na Slovensku Milan Dubec.

Nový hráč Anton Siekel

Anton Siekel, ktorý získal Nový Čas, nebol veľký hráč na mediálnom trhu. Prostredníctvom vydavateľstva Publishing House vydáva regionálny Žilinský večerník, minulý rok získal časopis Break od vydavateľstva News and Media Holding a periodikum Olympic.sk, celoslovenský magazín Slovenského olympijského výboru, kde je Siekel aj predsedom. Publishing House je od roku 2017 regionálnym obchodným zastúpením spoločnosti Mafra Slovakia.

Nový Čas sa nestal súčasťou Publishing House. V novembri 2017 bola vytvorená spoločnosť FPD Media, ktorá sa stala vlastníkom Nového Času, jej majiteľom je cyperská spoločnosť TREENOTE HOLDING LIMITED, konateľom Peter Šveda, ktorý pôsobí vo viacerých spoločnostiach Siekela.