Ľudia dnes vyšli do ulíc na spomienku na zavraždeného novinára (VIDEO)

Ľudia dnes vyšli do ulíc na spomienku na zavraždeného novinára (VIDEO) Foto: FB Bratislava

Štvrtok podvečer zaplnili mnohé námestia na Slovensku spomienkové zhromaždenia pripomínajúce zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.


Zrejme najviac ľudí prišlo na demonštráciu v Bratislave, kde dav skandoval tiež heslá proti Robertovi Ficovi a kde vystúpil s prejavom aj Kuciakov otec.

"Dvanásť mesiacov, ktoré zmenili Slovensko. Vražda Jána a Martiny nás vytrhla zo sladkej nevedomosti. Po ich smrti už nikdy nemôžeme povedať, že sme nevedeli, aká silná môže byť nenávisť, moc peňazí a korupcie. Nezabudneme a neodchádzame," povedal z pódia v Bratislave jeden z organizátorov zhromaždenia z Iniciatívy za slušné Slovensko Juraj Šeliga.

Otec zavraždeného reportéra Jozef Kuciak z pódia poďakoval ľuďom, ktorí prišli na námestia nielen dnes, ale aj v minulosti. "Chcel by som poďakovať nielen za dnešok, ale za všetky stretnutia, ktoré ste tu mali," povedal Kuciak starší, ktorého sprevádzala jeho dcéra. Zhromaždenie tisícov ľudí odpovedalo skandovaním "Sme s vami".

Podľa odhadu denníka Denník N prišlo na demonštráciu v Bratislave viac ako 20.000 ľudí.

Zhromaždenia sa konali tiež v Košiciach, kde si prezident Andrej Kiska uctil pamiatku Kuciaka a Kušnírovej zapálením sviečky. "Chcem pochváliť políciu, že s najväčšou pravdepodobnosťou sme chytili vrahov, pravdepodobne vieme, kto tým vrahom bol, a niečo tušíme o minimálne jednom z objednávateľov. Všetci si prajeme, aby sa tieto prepojenia, ktoré sú za vraždou, odhalili," povedal Kiska.

Iniciatíva Za slušné Slovensko zvolala zhromaždenie do viac ako troch desiatok miest a tiež do vybraných metropol v zahraničí.

Okrem demonštrácií pripravili občianski aktivisti a novinári pri príležitosti výročia vraždy diskusie a tiež čítanie Kuciakových novinárskych textov.

Premiér Peter Pellegrini v vyhlásení označil vraždu Kuciaka a Kušnírovej za brutálny akt a útok na slobodu slova. Zároveň vyslovil želanie, aby vražda prestala rozdeľovať slovenskú spoločnosť.

Podľa opozície stojí Slovensko rok po vražde spomínanej dvojice stále na rázcestí. "Jedine občania môžu v krajine vytvoriť politické prostredie, v ktorom sa mafiánom nebude dariť," uviedol šéf najsilnejšej opozičnej strany Sloboda a solidarita Richard Sulík.