Arcibiskup: Pálenie kníh o Harrym Potterovi je neprístojné

Arcibiskup: Pálenie kníh o Harrym Potterovi je neprístojné FB SMS do neba

Pálenie kníh o čarodejníckom učňovi Harrym Potterovi, ktoré minulý víkend zorganizoval kňaz z jednej farnosti neďaleko Gdanska, je podľa poľského arcibiskupa Wojciecha Polaka neprístojné. Podľa jeho vyhlásenia, ktoré dnes zverejnila poľská katolícka agentúra KAI, sa knihy nepália, knihy sa čítajú a o ich obsahu sa diskutuje.

 

V sobotu okrem bestsellerov britskej spisovateľky J. K. Rowlingovej, ktoré časť konzervatívneho kléru dlhodobo kritizuje za údajnú propagáciu čiernej mágie, skončili v ohni tiež diela hinduistických mudrcov či romantická upírska sága Twilight. Skončilo v ňom aj niekoľko figúrok zvierat, masky ​​zrejme doviezli z cesty mimo Európy alebo detský dáždnik s mačičkou Hello Kitty.
Informácie o tejto akcii, ktoré sa pôvodne šírili po sociálnych sieťach, považovali novinári najskôr za aprílový žart, ale keď sa ukázalo, že sa skutočne stala, priniesla o nej správu médiá po celom svete.

Arcibiskup Polak uviedol, že pálenie knižiek vytvára mylnú vieru, že keď sa týmto teatrálnym spôsobom zničí údajne zlý alebo duchovne škodlivý obsah, čitatelia sa ním nenakazia. Arcibiskup (metropolita Gnězdenska) pripomenul, že duchovní, ktorí chcú navracať ľudí na vieru, nemajú páliť knižky, ale viesť ich ku kritickému hodnoteniu toho, čo čítajú.

Za pálením kníh o Harrym Potterovi stál kňaz Rafal Jarosiewicz, ktorý veriacich vyzval, aby priniesli veci spájané s okultizmom, mágiou alebo čarodejníctvom. V utorok vydal krátke vyhlásenie, že "spálenie kníh a ďalších vecí bolo nešťastné". Uviedol, že jeho cieľom nebolo vysmievať sa akejkoľvek skupine alebo náboženstvu, tento čin nebol namierený proti knižkám ako takým. "Ak niekto moje správanie takto pochopil, chcel by som sa mu z hĺbky srdca ospravedlniť," napísal Jarosiewicz.

Na informácie o akcii duchovných reagoval aj liberálny zástupca primátora Gdanska Piotr Borawski, ktorý uvedomil úrady kvôli nedovolenému zakladanie ohňa a pálenie plastov a ďalších pre ovzdušie škodlivých materiálov. Jeden z duchovných za to dostal pokutu, o koho išlo, ani aký presne vysoký peňažný trest bol, nemohla mestská polícia zverejniť.