Víťaza World Press Photo podozrievajú z podvodu

Víťaza World Press Photo podozrievajú z podvodu

Prestížnu World Press Photo tento rok vyhral fotograf Paul Hansen s emotívnym záberom: príbuzní nesú mŕtve deti po bombovom útoku. Špecialisti zistili, že fotografia nie je úplne autentická. Víťaz možno príde o prvenstvo.

 

 

Víťazná fotka vznikla v novembri 2012 v Gaze po raketovom útoku Izraelčanov. Fotograf na naj zachytil dav, kde muži nesú na rukách dve mŕtve deti na pohreb do mešity, súrodencov dvojročnú Suhajb Hidžáz a jej o rok staršieho brata Mohammada, ktoré sa stali obeťou útoku. O pochybnostiach píše Reflex.cz.

Švédsky fotograf Paul Hansen urobil fotku pre noviny Dagens Nyheter. "Sila záberu spočíva v kontraste hnevu a smútku dospelých zo straty nevinných detí," povedala o víťaznej fotografii členka poroty Mayu Mohan pre Reuters po vyhlásení výsledkov. Práve snaha o kontrast tieňov môže byť pre prvenstvo osudná.

Po troch mesiacoch od udelenia ceny sa totiž objavili pochybnosti. Odborníci z webu extremetech.com pri podrobnejšej analýze fotografie zistili, že je zložená z troch vrstiev, poskladaných na seba tak, aby vznikol jeden pôsobivý záber.

Pôvodná fotografia, ktorá vyšla v novinách v roku 2012

Analýza chybovosti fotografie. Svetlé plochy upozorňujú na zmeny na fotografii. Extremetech.com

"Uvedomil si, že najlepšia fotografia je, keď je príliš tmavá a plná tieňov, tak sa rozhodol spojiť niekoľko dokopy a osvetliť tiene," píše Extremetech.com.

Paul Hansen pre austrálsky news.com.au povedal približne to isté, že použil iba bežné postprodukčné techniky na "tónovanie a vyváženie svetelnosti." Tvrdí, že použil iba jednu fotografiu, ktorú niekoľkokrát navrstvili vlastnými kópiami.

Víťazný snímok

Podľa bývalého člena poroty Nicka Dunmura, ktorého cituje Reflex, je úplne jasne vidieť rozdiel medzi fotkou, ktorá vyšla v fotografovom denníku v novembri, a fotkou, ktorá vyhrala cenu: "Toto už vyzerá ako ilustrácia."

Fotografie sa pravidelne dodatočne upravujú, no v každej redakcii majú iné hranice, kam sa pri úprave môže zájsť. Podľa kódexu World Press Photo obsah fotografie nesmie byť pozmenený. Fotky sa môžu "vylepšovať", nesmú sa ale "sfalšovať," hranice pri takýchto pravidlách sa hľadajú ťažko.