Novinári Adam Valček a Monika Tódová odmietli byť dôverníkmi Kočnera (VIDEO)

Novinári Adam Valček a Monika Tódová odmietli byť dôverníkmi Kočnera (VIDEO) Reprofoto RTVS

Dnes v Bratislave prebieha súd v kauze zmeniek televízie Markíza. Pred súd sa za zvláštnych bezpečnostných opatrení postavil Marian Kočner a ako svedok bývalý SISkár Peter Tóth.


Kým výpoveď Kočnera mohla byť za prítomnosti verejnosti, po príchode Petra Tótha senát Špecializovaného trestného súdu vylúčil verejnosť z pojednávania, novinári neochotne miestnosť opustili.

“Návrh prokurátora je dostatočne odôvodnený, súd má v spise informácie, že v prípravných konaniach Peter Tóth vystupuje ako svedok, v množstve prípravných konaní,” odôvodňuje šéf senátu Emil Klemanič. Predpokladá, že k tomu budú padať aj otázky. „Na prvom mieste je záujem svedka,“ dodal.

"Kočner sa na tom začal zabávať a povedal, že v tom prípade žiada dvoch dôverníkov," popisuje na facebooku pojednávanie redaktorka Denníka N Monika Tódová. Kočnerov obhajca Marek Para povedal, že určujú Martina Daňa a novinára denníka SME Adama Valčeka. Martin Daňo povedal, že súhlasí, Adam Valček, ktorý píše o kauzách Kočnera a patrí medzi novinárov, ktorí boli Kočnerovou klikou sledovaní, po porade s právnikom Kamencom povedal, že odmieta.

Odporúčame aj: Kočner odmietol obžalobu z falšovania zmeniek

„Kočner navrhol reportéra televízie JOJ Rasťa Striška, ten sa šiel opýtať šéfredaktora, potom to odmietol. Kočner sa zatiaľ ostatných novinárov pýtal, či má niekto záujem zostať a byť jeho dôverníkom. Na lavici svedka sedel celý čas Peter Tóth. "Pani Tódová, vy?" (Naozaj si dovolil ma osloviť?) "Nie som Peter Tóth, aby som vám niekedy v živote robila dôverníka," odpovedala som,“ napísala redaktorka Denníka N Monika Tódová, ktorú spolu s rodinou tiež sledovalo Kočnerovo komando. O funkciu dôverníčky sa prihlásila filmárka Zuzana Piussi. "Máte moju dôveru," povedal jej podľa Tódovej Kočner.

Aktualizácia 12.9. "Za dôverníka pojednávania navrhol Dana, Valčeka a následne mňa obhajca obžalovaného, keďže nastala výnimočná situácia. Ja som predsedovi senátu oznámil, že po porade so šéfredaktorom nezotrvám na hlavnom pojednávaní," povedal pre Omediach.com Striško.

Podľa zákona "ak bola verejnosť vylúčená, môže súd z dôležitých dôvodov povoliť jednotlivým osobám prístup na hlavné pojednávanie. Na žiadosť obžalovaného musí byť povolený prístup jeho dvom dôverníkom; to neplatí pri výsluchu agenta. Ak je obžalovaných viac, má právo na voľbu dôverníkov každý z nich. Ak by celkový počet dôverníkov vzrástol na viac ako šesť a obžalovaní by sa medzi sebou nedohodli, vykoná výber súd. Ak bola verejnosť vylúčená pre ochranu utajovaných skutočností, ohrozenie tajomstva chráneného zákonom, prípadne bezpečnosti alebo iného dôležitého záujmu svedkov, môžu byť za dôverníkov zvolené len také osoby, voči ktorým nemá súd výhrady. Pred týmto rozhodnutím si vyžiada vyjadrenie prokurátora."

Záznam z pojednávania prináša celý deň SME: