Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza

Začal sa súd s Ruskom a Kočnerom za falšovanie zmeniek televízie Markíza Reprofoto Markíza

Dnes začalo súdne pojednávanie s exministrom hospodárstva a bývalým riaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom a kontroverzným podnikateľom Marianom Kočnerom v kauze falšovania štyroch zmeniek vystavených na sumu v celkovej výške takmer 69 miliónov eur, ktorých preplatenie vymáhala aj od Markízy jedna z Kočnerových firiem.

 

V prípade dokázania viny hrozí obvineným až dvadsaťročné väzenie.

Kočner, ktorého polícia tento rok v marci obvinila aj z objednania minuloročnej vraždy novinára Jána Kuciaka, je v kauze zmeniek už dlhšie ako rok vo väzbe a začiatku procesu sa na vlastnú žiadosť nezúčastnil. Rusko zase v inom prípade čelí obžalobe, že si v roku 1997 objednal v podsvetí vraždu svojej spoločníčky z Markízy Silvie Volzovej.

Podľa prokurátora Rusko spomínané zmenky nepodpísal v roku 2000, ako je na nich uvedené, ale až po roku 2013, kedy už nebol riaditeľom ani spolumajiteľom Markízy. Rusko na zmenkách vystupuje ako dlžník, Markíza ako ručiteľ.

Povinnosť preplatiť zmenky by zrejme zostala iba na Markíze, pretože Rusko je podľa médií nemajetný. Zmenky neboli zahrnuté do účtovníctva televízie, ktorá patrí do skupiny CME. Markíza predtým označila zmenky za podvrh a tvrdila, že v kauze postupovali Rusko a Kočner v zhode.

Bratislavský okresný súd vlani uložil Ruskovi aj Markíze jednu zo spomínaných zmeniek preplatiť, krajský súd rozhodovanie o tomto obchodnom spore po odvolaní Markízy vlani prerušil. Urobil tak po obvinení Ruska a Kočnera.

Rusko dnes pred súdom odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste, ktorá by mu výmenou za priznanie zabezpečila nižší trest ako v prípade dokázania viny na hlavnom pojednávaní. Vinu skôr poprel aj sám Kočner.

Advokáti obžalovaných tvrdili, že trestné stíhanie ich klientov je zjavne účelové a že celý proces je zo strany prokuratúry vedený jednostranne.

Obžalobu proti Ruskovi a Kočnerovi v kauze falšovania zmeniek za veľkého záujmu médií a verejnosti prejednáva špecializovaný trestný súd so sídlom v Pezinku.