Novinárku odsúdili na rok kvôli údajnej interupcii

Novinárku odsúdili na rok kvôli údajnej interupcii Foto: FB Hajar Raissouni

Marocký súd dnes poslal na rok do väzenia novinárku obvinenú z toho, že otehotnela mimo manželský zväzok a podstúpila nelegálne interrupciu.

Dvadsaťosemročná žena, ktorá je vo väzení od 31. augusta, podstúpenie zákroku odmieta. Navyše uviedla, že so svojím sudánskym partnerom sú manželia. Prípad vyvolal veľkú pozornosť ako medzi novinármi tak aj medzi organizáciami na ochranu ľudských práv, napísala agentúra AP. Právnici novinárky už uviedli, že sa odvolajú.

Súd poslal na rok do väzenia aj partnera marockej novinárky. Lekár obvinený z vykonania interrupcie dostal dva roky väzenia a ďalšie dva roky po prepustení nesmie prevádzkovať svoju lekársku prax.

povedala, že počas zadržania sa jej pri výsluchu vypytovali najmä na jej prácu novinárky, na jej kolegov v denníku Achbár al-Jum a členov rodiny. Zatknutie novinárky vyvolalo po celej krajine vlnu protestov za legalizáciu interrupcií. Mnoho z demonštrantov prípad  označilo za "veľkú ranu" pre pokrok v oblasti ženských práv v Maroku. Ešte pred dnešným verdiktom súd v Rabate dvakrát zamietol žiadosť o dočasné prepustenie novinárky.

Interrupcie, rovnako ako predmanželský sex sú v Maroku nelegálne. ale tvrdí, že kliniku navštívila kvôli "urgentnému zákroku", konkrétne vnútornému krvácaniu, nie kvôli interrupcii. To potvrdila aj jej gynekologička.

Denník Achbár al-Jum, pre ktorý pracuje, je kritický k vedeniu krajiny. Rodina marockej novinárky už obvinila úrady, že jej zadržanie je politicky motivované. Organizácia Amnesty International vyzvala na okamžité prepustenie väznenej ženy.

Oficiálne štatistiky neexistujú, ale odhaduje sa, že denne sa v Maroku tajne vykoná 600 až 800 interrupcií, niekedy v katastrofálnych hygienických podmienkach.

Nechcené tehotenstvá spolu s fenoménom slobodných matiek vedú k opúšťaniu detí. Mimovládne organizácie tvrdia, že denne je v Maroku opustených až 150 detí. Tie narodené mimo manželstva sú z hľadiska zákona nelegitímne.

Ako uviedla agentúra AFP, v Maroku vlani bolo pred súdom tisíce ľudí kvôli predmanželskému sexu, 170 osôb kvôli homosexualite a 73 osôb kvôli podstúpeniu nelegálnej interrupcie.