Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe

Do niektorých redakcií prišla 39-hodinová nahrávka Gorily, zverejnená je aj na webe Foto: Penta

V utorok večer dostalo niekoľko redakcií mailom link, na ktorom je 39 hodinová nahrávka súboru v mp3 formáte s názvom Gorila.

Nahrávku obdržala napríklad redakcia televízie JOJ, ktorá o nej ráno informovala, ale aj redakcia .týždňa, Denníka N či TA3

"Ide o zvukovú nahrávku, ktorej pravosť zatiaľ nemožno verifikovať, no celkovo ide o takmer 39 hodín zvukového záznamu. Už v úvode je počuť hlasy, ktoré majú podľa prepisov zverejnených v roku 2012 patriť ministrovi hospodárstva Jirkovi Malchárkovi a Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta," napísala televízia JOJ.

Podľa .týždňa má ísť o autentickú nahrávku z neslávne známeho bytu na Vazovovej ulici v Bratislave, kde sa mali stretávať predstavitelia Smeru s vplyvnými podnikateľmi či oligarchami. Redakcie zatiaľ nevedia overiť pravosť alebo autenticitu nahrávok.
„Už na začiatku je rozoznať hlasy výrazne podobné Jirkovi Malchárkovi a Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta, čo sa zhoduje s prepismi z roku 2012, ktoré unikli na verejnosť,“ píše .týždeň.

Koncom septembra bývalý vyšetrovateľ kauzy Gorila Lukáš Kyselica povedal, že nahrávka Gorily, ktorú našli u Mariána Kočnera, je autentická.

"Záznam je s najväčšou pravdepodobnosťou pravým záznamom z nahrávania v rámci akcie SIS Gorila," píše denník N s tým, že záznam sa snaží overiť. Zároveň zverejnil časť nahrávky, na ktorej má byť podľa Denníka N časť rozhovoru šéfa Penty Jaroslava Haščáka s Robertom Ficom.

Nahrávka je už zverejnená aj na webe.

Na sprístupnenie nahrávok už reagovala skupina Penta, ktorá dlhodobo spochybňuje pravosť nahrávky.: „Akékoľvek nahrávky tohto druhu, bez ohľadu na ich pôvod, sú nezákonným materiálom a nesmú byť zverejňované a používané,“ reagovala skupina Penta pre agentúru TASR.

„Spôsob, akým mali byť údajné zvukové nahrávky sprístupnené redakciám, nesie zjavné znaky páchania trestnej činnosti, a preto podávame trestné oznámenie,“ uviedla Penta v stanovisku. "S nahrávkami, bez ohľadu na to, či ide o tie, ktoré mali byť nájdené na pracovnom stole u Mariána Kočnera, alebo ide o úplne iný zdroj, je zjavne nezákonne manipulované, sú s najväčšou pravdepodobnosťou kopírované, zostrihávané či inak upravované, alebo dokonca vyrábané, a preto ich považujeme za nedôveryhodné a nebudeme sa k ich obsahu ani teraz, ani v budúcnosti vyjadrovať," uviedla Penta.

O čo ide v kauze Gorila?

Ako píše Denník N v roku 2005 si príslušník SIS Peter Holúbek všimol, že do susedného bytu v Bratislave na Vazovovej ulici často chodí šéf veľkej finančnej skupiny Jaroslav Haščák. Prichádzal vždy limuzínou a krátko po ňom do garáže prišla ďalšia limuzína. Neraz v nej sedel minister hospodárstva Jirko Malchárek z vtedajšej vládnej strany ANO. Niekedy prišlo aj auto Fondu národného majetku s jeho vtedajšou šéfkou Annou Bubeníkovou.

"Holúbek to nahlásil Slovenskej informačnej službe a tá spustila akciu Gorila. Byt patril Zoltánovi Vargovi – mohutnému chlapovi pracujúcemu pre Haščáka, ktorý pripomínal klasického vyhadzovača – ľudovo povedané gorilu, preto to pomenovanie. Cez Holúbekov byt namontovali odpočúvacie zariadenie a počúvali a následne zapisovali, čo sa tam deje," píše Nko.

Zaujíma vás zákulisie médií, sledujte nás aj na Facebooku.