Navaľnyj bojuje o život, možno bol otrávený

Navaľnyj bojuje o život, možno bol otrávený Foto: Facebook Alexej Navalnyj

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj je v bezvedomí v nemocnici. Jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová na twitteri uviedla, že sa u neho prejavili príznaky otravy. Podľa agentúry RIA Novosti muselo lietadlo, v ktorom Navaľnyj cestoval, núdzovo pristáť.

Štyridsaťštyriročný Navaľnyj letel zo sibírskeho Tomsku do Moskvy, kde mu prišlo zle. Lietadlo preto núdzovo pristálo v Omsku, kde bol Navaľnyj hospitalizovaný. "Do liečenia boli zapojení špecialisti všetkých odborností. Stav pacienta je vážny," uviedli miestne úrady.

"Predpokladáme, že Alexeja otrávili niečím namiešaným do čaju. To bolo to jediné, čo ráno pil," napísala na twitteri Jarmyšová. "Alexej je teraz v bezvedomí," dodala. Leží podľa nej na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde bol napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Na mieste je už viac policajtov než lekárov, ktorí sú veľmi vyhýbaví ohľadom diagnózy; dorazili aj vyšetrovatelia, uviedla na twitteri Navaľneho hovorkyňa.

Zástupca primára omskej nemocnice novinárom povedal, že nie je isté, či bol pacient otrávený, ale otrava je jednou zo zvažovaných možností. Ešte sa robia testy a zatiaľ nemožno povedať, čo sa stalo. Na sociálnych sieťach a v ruských médiách sa predtým objavili nepotvrdené správy, že podľa predbežnej diagnózy mohol byť Navaľnyj otrávený zatiaľ nespresnenou halucinogénnou látkou.

"Na začiatku letu šiel (Navaľnyj) na toaletu a nevrátil sa. Začal sa cítiť naozaj zle. Kričal od bolesti," napísal spolucestujúci Pavel Lebedev.

Majiteľ kaviarne na letisku v Tomsku povedal agentúre Interfax, že preveruje "všetky okolnosti", za ktorých Navaľnyj v tomto podniku vypil čaj, a to aj za pomoci kamerových záznamov.

Odporúčame aj: Polícia zadržala opozičného predáka Alexeja Navalného za dokument o premiérovi

Navaľnyj je výrazná osobnosť ruskej liberálnej opozície a bojovník proti korupcii. Pred rokom musel ísť počas pobytu vo väzení do nemocnice, údajne kvôli alergickej reakcii. Navalnyj vtedy uviedol, že mohol byť otrávený. Incident z minulého roka pripomenula teraz Navalného hovorkyňa.

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu v roku 2018 dospel k záveru, že opakované zadržiavanie Navaľného ruskými úradmi medzi rokmi 2012 a 2014 bolo politicky motivované.

Agentúra AP pripomína, že nejde o prvý prípad záhadnej otravy ruských opozičných politikov a aktivistov. Pred dvoma rokmi na jednotke intenzívnej starostlivosti skončil Pjotr ​​Verzilov z protestnej hudobnej skupiny Pussy Riot, neskôr sa liečil v Berlíne. V rokoch 2015 a 2017 bol dvakrát s príznakmi otravy hospitalizovaný opozičnej aktivista Vladimir Kara-Mürz. Obaja muži sú presvedčení, že boli otrávení kvôli politike.