Navaľného, ktorý je v bezvedomí, chcú previesť do nemocnice v Nemecku

Navaľného, ktorý je v bezvedomí, chcú previesť do nemocnice v Nemecku Foto: Facebook Alexej Navaľnyj

Letecký špeciál, ktorý má z ruského Omsku previesť do Berlína opozičného predáka Alexeja Navaľného trpiaceho príznakmi otravy, odštartoval v dnešných ranných hodinách z Nemecka. K prevozu do berlínskej nemocnice Charité, ktorý by sa mal uskutočniť ešte dnes, udelili ruské úrady všetky potrebné povolenia, oznámil agentúre DPA Navalného spolupracovník a filmový producent Jaka Bizilj.

Štyridsaťštyriročný opozičník letel vo štvrtok zo sibírskeho Tomsku do Moskvy, keď sa mu urobilo nevoľno. Lietadlo preto núdzovo pristálo v Omsku, kde bol Navaľnyj hospitalizovaný. Teraz je v bezvedomí, napojený na pľúcnu ventiláciu.

Navaľného hovorkyňa Kira Jarmyšová uviedla, že opozičník bol otrávený zrejme látkou, ktorú primiešali do čaju. Podľa lekárov je otrava jednou zo zvažovaných možností.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po štvrtkovom rokovaní s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom uviedla, že Navaľnému bude poskytnutá "akákoľvek lekárska pomoc" vo Francúzsku alebo v Nemecku.

Bizilj, ktorý už v minulosti organizoval prevoz zrejme takisto otráveného člena protestnej hudobnej skupiny Pussy Riot Pjotra Verzilova, denníku Bild skôr oznámil, že lietadlo s prvou pomocou a špecialistami pre pacientov v bezvedomí by mal Navaľného previezť do Berlína ešte dnes, ak to stav pacienta bude umožňovať.